Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Riksdagskandidat: Homosexuella hamnar i helvetet

Foto: www.tommydahlman.se

Pingstpastorn Tommy Dahlman från Trollhättan tror att homosexuella människor hamnar i helvetet. I höstas var han valbar till riksdagen för KD vars partiprogram inte rimmar med hans uppfattning.

Homosexualitet är en synd och lever du ut din läggning ”missar du himlen” är Tommy Dahlmans och 21 andra pingstpastorers uppfattning i en debattartikel i kristna Dagen. Med hans resonemang innebär det att homosexuella hamnar i helvetet. 

– Ja, så måste det vara. Det finns en dubbel utgång. Man kan gå förlorad. Och kommer man inte till himlen kommer man till helvetet. Vårt uppdrag är att berätta det för människor, säger Tommy Dahlman till GT och tillstår att det är en kärlekslös hållning.

– Jo, och det är jag den förste att erkänna. Men Bibeln är ingen roman. Och kristendom är inte att smekas medhårs utan det finns obekväma, karga och besvärliga sidor av kristendomen.

I KD:s partiprogram står att ”hot mot homosexuella måste bekämpas. Detta uppnås genom lagstiftning och genom att informera och skapa opinion”. I höstens riksdagsval var Dahlman valbar för KD och en personvalskampanj förde honom från plats åtta till tre på Västra Götalands lista. 

– Som alla andra nominerade högt upp på listan genomgick han en intervju. En förutsättning är man lever upp till våra värderingar och principer, men vi har ju åsiktsfrihet och den gäller i både vårt och andra partier. Efter en intervju är det väldigt svårt att veta vad personen säger två tre år senare, säger KD:s lokala nomineringskommittéordförande Urban Eklund.

Pingstpastorernas referens till Bibeln är inte klockren, enligt andra uttolkare. Även om homosexualitet fördöms i både Nya och Gamla testamentet – ”de ska straffas med döden, skulden för deras död är deras egen” respektive ”ingen sådan får ärva Guds rike” bland annat – delar exempelvis biskop Per Eckerdal i Göteborgs inte artikelförfattarnas slutsats.

– Om det handlar om att plocka ut enskilda bibelord kan man argumentera för detta. Men om man utgår ifrån helheten i Bibeln, de stora sammanhangen, då menar jag att då är det väldigt svårt att komma fram till den tolkning de gör, säger Per Eckerdal till P4 Väst.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.