Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Riksdagsmöte om kontanthantering

Finansutskottet höll ett möte i riksdagen under torsdagen, på agendan stod kontanthantering. Förre rikspolischefen Björn Eriksson, som leder ”kontantupproret”, var inte inbjuden men fanns bland åhörarna.

– Jag bjöd in mig själv, säger han.

DN har tidigare skrivit om den förra rikspolischefen och landshövdingens Björn Erikssons kamp för att storbankerna ska ta emot kontanter.

– Runt om i landet är folk arga, säger Björn Eriksson.

Han menar att det påverkar en rad med olika grupper av människor att de inte kan sätta in pengar på banken.

– Det handlar inte bara om pensionärer utan också småföretagare, idrottsföreningar och flyktingar utan personnummer som inte kan ordna ett bankkort, säger han.

Under torsdagens möte medverkade en rad olika aktörer, bland annat Sveriges kommuner och landsting, Svensk handel, Riksbanken samt finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund.

– Ministern flaggade för att det inte var acceptabelt för bankerna att göra på det här viset, säger Björn Eriksson.

Tidigare har finansmarknads- och konsumentministern rått de kunder som inte varit nöjda med sin banks kontanthantering att byta till en annan bank.

– Det finns ju handelsbanken, men de som inte har handelsbanken på sin ort, hur ska man göra då, frågar sig Björn Eriksson.

Han är besviken på storbankernas tystnad i frågan.

– Deras inställning är ”det här vill vi inte handskas med.” Bankerna förutsätter att handeln ska sköta det hela, men småbutiker klarar inte av att hantera kontanter på det viset.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.