Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/rikslarm-utfardat-efter-stold-ur-forsvarsmaktens-forrad/

Sverige

Sju ton tunga fordon stals ur Försvarsmaktens förråd

”Galten” under en utbildning på Gotland, arkivbild.
”Galten” under en utbildning på Gotland, arkivbild. Foto: Tobias Wallström/TT

Två bepansrade terrängbilar stals från ett förråd i Enköping som tillhör Försvarsmakten. Ett av fordonen har hittats utanför Västerås.

– Jag kom till jobbet och då stod den där, säger Elinor Persson.

Rikslarm har utfärdats för det andra fordonet.

TT Text

Det rör sig om två så kallade terrängbil 16, en fyrhjulsdriven jeep som inom försvaret går under smeknamnet Galten. Fordonen uppfyller höga krav när det gäller min- och splitterskydd, väger nästan sju ton och är 2,8 meter höga. De används främst för att transportera trupper.

Inbrottet på skyddsobjektet i Enköpingsområdet upptäcktes på onsdagseftermiddagen, och under torsdagen undersökte polisen brottsplatsen. En förundersökning om grov stöld har inletts.

Senare under torsdagen meddelade Försvarsmakten att en av bilarna har kommit till rätta. Bilen hittades enligt polisen i terrängen i Tillberga, norr om Västerås. Det är omkring 2,6 mil från förrådet.

– Det vi gör nu är att säkra spår och genomföra en teknisk undersökning, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid polisen i region Mitt.

Fordonet stod på äldreomsorgens gästparkering, berättar Elinor Persson, som jobbar på äldreomsorgen, och som tog en bild på ”Galten”.

– Jag kom till jobbet kvart i sju i morse och då stod den där, och då är det klart att man undrar varför. Men sedan tänkte vi inte så mycket mer på det, säger hon. 

Sedan kom polisen och hämtade fordonet. 

Fordonet stod på äldreomsorgens gästparkering.
Fordonet stod på äldreomsorgens gästparkering. Foto: Läsarbild

Elinor Persson tänkte först att det kanske var del av någon militärövning, S1 i Enköping ligger några mil bort. Hon ser inget särskilt skäl till att terrängbilen parkerats just i deras område. 

Polisen har gått ut med ett rikslarm, vilket betyder att efterlysningen på det fordonet som ännu inte hittats får en annan prioritet och att samtliga patruller i yttre tjänst ska vara uppmärksamma. Larmet går även till andra myndigheter, till exempel Tullverket.

– Man gör alla regioner i Sverige vaksamma. Det är värdefulla fordon, säger Eronen som hoppas att allmänheten kan bidra med tips.

Inbrottet skedde någon gång mellan den 4 och den 5 februari, enligt Försvarsmakten. Tjuvarna har haft ett antal timmar på sig från att de bröt sig in till dess att stölden upptäcktes.

– De har haft ett fönster av tid, man kommer rätt långt, säger Jonas Eronen.

Vem som skulle kunna vara intresserad av fordonen, som har splitterskydd och lättbepansring, är oklart.

– Det kan vara alla möjliga, fantasin sätter gränserna.

Ingen ammunition, sprängmedel eller några vapen har förvarats i förrådet eller i fordonen, enligt Försvarsmakten.