Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Rikspolischef Dan Eliasson: Vill inte gräva i historien

Svensk polis anklagas för utfrysning och systematiska anmälningar av anställda som är kritiska. Men rikspolischefen Dan Eliasson känner inte igen kritiken, och han tänker inte gräva i gamla ärenden.

– Mitt uppdrag är att skapa en stark, öppen och empatisk organisation här och nu. Jag tänker inte ägna tid åt historiska oförrätter, säger Dan Eliasson, efter att Hanne Kjöller, till vardags ledarskribent på DN, har gett ut en bok om behandlingen av nio anställda inom polisen.

Dan Eliasson menar att det handlar om ärenden innan han själv tillträdde som rikspolischef i januari 2015. DN har berättat om boken ”En svensk tiger” och flera mycket allvarliga anklagelser om svår mobbning, utfrysning och även grundlösa brottsanmälningar mot poliser som ansågs ha varit kritiska mot ineffektivitet och dåliga arbetsförhållanden.

DN frågar Dan Eliasson om han har sett liknande förhållande under sin egen tid som rikspolischef.

– Jag har inte sett tillstymmelsen till det, säger Dan Eliasson.

En del av dem som får hård kritik i boken har i dag ledande befattningar inom polisen. Tyder det på att ni kan förändra kulturen?

– De allra flesta av dem som kritiseras har slutat. Men jag tänker inte lägga pusslet om vem som var ansvarig för vad. Det viktiga för mig i dag är att alla chefer har ett öppet sinnelag och att vi behandlar människor med respekt. Skulle jag se att någon i dag inte motsvarar de förväntningarna så fick jag ju agera.

Boken innehåller också kritik mot att polisen inte använder sina resurser effektivt. Du har precis krävt ännu större resurser till polisen. Hur ser du på det?

– Ett av de viktigaste skälen till att vi omorganiserar polisen just nu är att den ska bli mer effektiv. Det arbetet pågår och kommer att leda till ökad effektivitet. Våra krav på ökade resurser just nu handlar om fysisk närvaro vid Öresundsbron, hamnarna i Trelleborg och Helsingborg och andra platser. Där behövs man- och kvinnokraft på plats. Den närvaron kan vi inte lösa genom effektiviseringar, säger Dan Eliasson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.