Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Rikspolischefen: Det gör mig förbannad

Rikspolischefen Bengt Svenson är mycket upprörd över att polisen i Skåne haft ett register över romer. ”Jag har inte fått svar på vad det använts till och det gör mig än mer förbannad och får mig att undra varför man över huvudtaget har gjort det”, säger han till DN.se

Bengt Svenson berättar att när han läste DN tidigt på måndagmorgonen trodde han först inte att det var sant. Men efter kontakter med polismyndigheten i Skåne förstod Rikspolischefen att uppgifterna stämmer. Enligt de uppgifter som Bengt Svenson fått handlar det om en analysfil som upprättats i ett av polisområdena i Skåne.

– Nu har jag förstått att er artikel är riktig. Det är helt oacceptabelt och enligt mitt förmenande är det helt i strid mot gällande lagstiftning, säger han.

Polisen i Skåne lämnade i morse in en anmälan till polisens internutredningar. Bengt Svenson kommer träffa samtliga länspolismästare på onsdag för att försäkra sig om att det inte finns några fler liknande register.

– Jag har ingen anledning att misstänka att det förekommer någon annanstans än i Skåne. Men jag måste ta den här diskussionen med dem, vilket ansvar de har och hur de sköter det ansvaret, säger Bengt Svenson som samma dag kommer att träffa Rikspolisstyrelsens styrelse.

DN:s avslöjande om registren över romer är inte första gången som polisen i Skåne förekommit en skandal med främlingsfientliga förtecken.

– Jag tycker att Skåne måste ta de här uppgifterna på särskilt stort allvar. Jag kan inte annat än att hålla med om att det varit en del händelser i Skåne som avviker från annat beteende. Skåne måste ta sin egen rannsakan i de här frågorna, säger Bengt Svenson.

Rikskriminalpolisen i Stockholm är en av flera som uppges ha haft tillgång till registret. Där bekräftar de att man känner till datafilen, men den har inte använts.

– Tekniskt sett är det möjligt att enskilda befattningshavare på rikskrim, precis som på andra myndigheter, har kunnat få tillgång till den här filen. Den ligger på en gemensam tillgångsskyddad server. Men i nuläget finns det ingen indidkation på att någon på rikskrim varken har behörighet till filen eller har använt sig av den, säger Sara Kvarnström, pressansvarig på Rikskriminalpolisen i Stockholm.

Hon poängterar dock att de kommer att fortsätta undersöka uppgiften.

– Vi kan inte garantera att enskilda individer på rikskrim inte har fått acess och den frågan fortsätter vi att undersöka. Men det är så här det ser ut i nuläget, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.