Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Rikspolischefen kräver mer övervakning mot terror

Mats Löfving och Dan Eliasson under en presskonferens efter lastbilsdådet på Drottninggatan i Stockholm.
Mats Löfving och Dan Eliasson under en presskonferens efter lastbilsdådet på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Alexander Mahmoud

Fler övervakningskameror, möjlighet att använda spionprogram i datorer samt tillgång till datalagring – det är några av åtgärderna som rikspolischefen vill se för att förhindra attentat, skriver Dan Eliason på DN Debatt.

Efter terrordådet Drottninggatan i april krävs det ”obekväma beslut” för att motverka terrorism, skriver rikspolischefen Dan Eliasson och Mats Löfving, som chef för Nationella operativa avdelningen, på DN Debatt.

De två menar att den överenskommelse som ingåtts mellan flera riksdagspartier om åtgärder mot terrorism inte är tillräcklig. Framförallt handlar det om olika åtgärder för att öka övervakningen i samhället som behövs: Fler övervakningskameror, tillgång till datalagring, att polisen får möjlighet till hemlig dataavläsning med hjälp av spionprogram, att personer som fått avslag på sin asylansökan effektivare ska avvisas ur landet, samt insatser mot radikalisering i riskområden.

Foto: Maja Suslin/TT
Lastbilen som användes i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm bärgas. Foto: Maja Suslin/TT

Fler myndigheter måste storsatsa mot radikalisering och byta information med varandra, anser polischeferna i artikeln.

De beskriver också vad polisen ska göra med de 400 miljoner kronor som redan är beslutade fram till 2020 för att öka brottsbekämpningen.

Det handlar bland annat om att förse fler poliser i yttre tjänst med förstärkningsvapen och specialhjälmar, samt satsningar på ökad utbildning och it.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.