Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Rikspolischefen kräver svar om register

På ett möte på onsdagen gav rikspolischefen Bengt Svenson länspolismästarna order om att granska sina register. Under nästa vecka räknar han med svar.

– Det skulle vara bättre registervård på många ställen, säger han.

När Bengt Svenson träffade länspolismästarna i förmiddags blev de tillsagda att åka hem och se över sina register.

– Så långt de hunnit kontrollera det nu så finns det inga sådana här register i deras respektive myndighet. Men jag vill att de ska göra ytterligare kontroller, säger Bengt Svenson.

Under nästa vecka räknar rikspolischefen med svar från länspolismästarna. Bengt Svenson menar att lagarna och reglerna på området inte går att missförstå och att detta måste tydliggöras ännu en gång för personalen som hanterar register.

Däremot menar Bengt Svenson att det slarvas med gallringen i många poliseregister.

– Ja, det skulle vara bättre registervård på många ställen. Det här ligger i länspolismästarnas uppdrag att se till att göra de gallringar som ska göras.

Just gallringen har varit ett av de stora problemen i Skåne.

– Jag kan inte avgöra om det är rätt eller fel att ha fört registret. Men jag är av den bestämda uppfattningen att det har varit alldeles för omfattande, har omfattat alldeles för många barn och man har inte skött den här gallringen. Då blir inte ett register enligt de regler riksdag och regering har satt upp, säger Bengt Svenson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.