Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/rikspolischefen-om-kritiken-mot-rimfrost-ohyggligt-svara-avgoranden/

Svensk politik

Rikspolischefen om kritiken mot Rimfrost: ”Ohyggligt svåra avgöranden”

Rikspolischef Anders Thornberg.
Rikspolischef Anders Thornberg. Foto: Carl Bredberg

Nu svarar rikspolischef Anders Thornberg om kritiken mot Rimfrost – att en längre insats riskerar att kastrera den lokala polisen. 

– Vi använder de resurser vi har, det finns inga extra resurser att ta till, säger han. 

Polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, varnar i en DN-artikel för att särskilda nationella händelser riskerar att lamslå det lokala arbetet när andra polisområden måste bidra med att bekämpa brottsligheten i ett utpekat område. 

– Det finns risk att så här långa särskilda händelser emellanåt kortsluter eller kastrerar det ordinarie ledningssystemet. Att allt som inte har koppling till Rimfrost läggs åt sidan, säger Nord. 

Bland annat pekar han på att det förebyggande lokala arbetet mot gängkriminaliteten riskerar att bli lidande och att ledningssystemet blir rörigt under längre insatser. 

Erik Nord lutar sig mot de erfarenheter som både Brottsförebyggande rådet och polisen själva gjorde efter en längre operation mot gängvåldet i Malmö under 2012. Den insatsen pågick i närmare ett år och antalet skjutningar sjönk tillfälligt men enligt utvärderingarna ledde den också till negativa konsekvenser. 

På torsdagen besökte rikspolischefen Anders Thornberg justitieutskottet, bland annat för att informera om polisens arbete mot det ökade antalet sprängningar i Sverige. Han håller med Erik Nord om att det huvudsakliga polisarbetet ska bedrivas i lokalpolisområdena. 

– Men vi har haft en situation i Malmö som har gjort att nationella strategiska ledningsgruppen och nationella operativa ledningen har varit överens om att vi vill göra en särskild insats. Rimfrost är en särskild händelse där man kraftsamlar vid ett speciellt tillfälle, säger han. 

Ligger det ingenting i det Erik Nord pekar på? 

– Det är naturligtvis svårt att dra tillbaka vid rätt tillfälle när man sätter in en extraordinär händelse med extra resurser på ett visst ställe. Men hela ledningen i svensk polis var överens om att vi behövde göra det här. Vi har också sagt att det kan få konsekvenser för annan brottslighet. Jag tycker att det är bra att Erik Nord i Göteborg väcker de här frågorna. Vi har hela tiden ohyggligt svåra avgöranden som vi varje vecka diskuterar. Var i Sverige ska vi sätta in resurserna och hur länge ska vi hålla på med olika insatser?

”Hela ledningen i svensk polis var överens om att vi behövde göra det här”, Anders Thornberg.
”Hela ledningen i svensk polis var överens om att vi behövde göra det här”, Anders Thornberg. Foto: Janerik Henriksson/TT

Var går gränsen för när du anser att Rimfrost går ut för mycket över ordinarie verksamhet?

– Vi har ändliga resurser. Just nu har vi ett ohyggligt svårt problem i Malmö och på andra ställen som vi prioriterar. Vi är medvetna om att det är väldigt svåra avgöranden vi måste göra. Och vi är medvetna om att vi någon gång kommer att behöva flytta eller avsluta. Det här är inget långsiktigt, utan till för att bryta den förfärliga situation vi haft i Malmö.

Hur länge ska insatsen fortsätta? 

– Tills vi är färdiga och tills vi beslutat att det är dags att flytta den. Vi gör en professionell polisiär bedömning.

Han säger att polisen är nöjda med resultaten och tycker att man fått effekt.

Inrikesminister Mikael Damberg, (S), säger att kritiken från Göteborg är en fråga för polisen att diskutera och att han har stort förtroende för polisledningen.

– Jag uppfattar att Operation Rimfrost har gett resultat, inte minst i Malmö där polisen har flyttat fram sina positioner avsevärt. Jag upplever inte att det i polisens ledningsgrupp finns ett ifrågasättande av operationen. Sen kan man kanske inte ha en särskild nationell händelse som pågår hela tiden.

Men är det inte problematiskt om det går ut över det förebyggande arbetet mot gängkriminaliteten?

– Jag utgår från att polisen inte gör något som försvagar deras arbete mot organiserad brottslighet.