Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Rikspolischefen om mörkade rapporten: Det här ska utredas

Dan Eliasson utlovar utredning.
Dan Eliasson utlovar utredning. Foto: Jessica Gow / TT

Rikspolischef Dan Eliasson utlovar en granskning av vad som ledde till att polisen tystade ner larmrapporter om sexövergrepp mot kvinnliga besökare under festivalen We are Stockholm. Efter DN:s avslöjande säger han till Expressen: ”Jag kommer att se till att det här utreds.”

På fråga om han kände till saken, svarar Eliasson:

– Nej, jag har tagit del av det här sen eftermiddag, som de flesta andra har. Vad tänker jag göra med anledning av det här då? Nej, det är för tidigt att säga. Men en sak är säker: Jag kommer att se till att det här utreds, så vi får klarhet i vad det är som har hänt.

Eliasson, på söndagen på plats i Sälen med anledning av Folk och försvar-konferensen, menar att det är för tidigt att gå in på vem som ska ha hand om utredningen.

– Det återkommer jag till i morgon.

Rikspolischefen säger vidare ”att om det som påstås stämmer så är det allvarligt utifrån flera utgångspunkter”. Han anger då att om polisen hade talat tydligare om det som hände så ”kunde vi kanske ha förhindrat att flickor hade ofredats”.

– För det andra så är det naturligtvis inte vår roll att ta hänsyn i olika politiska hänseenden. Konsekvensneutralitet gäller också i myndigheters kommunikation, säger Dan Eliasson till Expressen, mot bakgrund av att en polischef förklarat agerandet med att polisen ”ibland inte vågar säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna”.

Tidigare på kvällen twittrade Eliasson i ämnet. Han skrev: ”Blev varse om DN:s uppgifter i kväll. Lovar att saken ska utredas.”

Roger Haddad, riksdagsledamot och Liberalernas rättspolitiska talesperson, sade till DN på söndagskvällen att han förväntar sig att rikspolischefen tillsätter en internutredning för att få klarhet i vad som skett. Haddad underströk då:

– Ytterst handlar detta om förtroendet för svensk polis, som ändå är högt. När allvarliga sexövergrepp rapporteras är det viktigt att de leder till anmälan och utredning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.