Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Rikspolischefen tänker inte ingripa

Rikspolischefen Bengt Svenson är kritisk till ”tonläget” i den Facebookgrupp som Expressen avslöjat men anser inte att han kan eller bör ingripa.

– Om jag kallas pajas eller clown, det får jag väl tåla men att man använder sådana uttryck om andra tycker jag är tråkigt. Men det här deras privata sätt att uttrycka sig. Det kan jag ha synpunkter på men jag kan inte göra något åt det, säger Svenson.

Han drar en strikt gräns mellan vad poliser gör i tjänsten och vad de ägnar sig åt som privatpersoner.

– När det gäller poliser som använder sociala medier i tjänsten finns det tydliga krav på hur det ska hanteras. Man får ha vilka uppfattningar man vill men är man i tjänst är det våra värderingar som gäller, säger Bengt Svenson.

Justitieminister Beatrice Ask uppger för TT att hon inte har tagit del av Facebooksidan, men konstaterar att det sägs mycket dumt på nätet.

– Jag tror att det är viktigt att fundera över det här med näthat och attityder och också att man inte får låta dumheter stå oemotsagda om man deltar i någon typ av nätverk, säger hon till TT.

– Det är bedrövligt när vuxna människor uttrycker sig på ett förmenande sätt mot någon annan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.