Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Rikspolischefen vädjar: ”Hjälp oss, hjälp oss”

01:47. Polisen utökar antalet bostadsområden som klassas som "särskilt utsatta" från 15 till 23. Enligt polisen har det där byggts upp parallella samhällsstrukturer som försvårar polisens arbete där. Rikspolischefen Dan Eliasson vädjar nu om hjälp från andra myndigheter, kommuner, riksdag, regering,

Göteborg. Antalet utsatta bostadsområden växer i Sverige och rikspolischefen Dan Eliasson beskriver situationen som mycket allvarlig. Trots en ansträngd personalsituation utlovar han att alla de utpekade problemområdena ska få extra resurser.

När Dan Eliasson presenterade polisens rapport kring utsatta områden i Sverige, som i ökande utsträckning styrs av kriminella nätverk, konstaterade han utvecklingen går åt fler håll och vädjade om hjälp. Rikspolischefen betonade att enbart polisiära insatser inte kommer att kunna vända den negativa trenden.

– Andra samhällsaktörer, hjälp oss, hjälp oss. Det görs mycket, men vi måste göra mer, sade Eliasson.

Läs mer: Polisen: ”5000 kriminella och 200 nätverk i utsatta områden”

Som DN kunde avslöja förra veckan har antalet områden som polisen klassar som utsatta växt till 61. Även de som rödflaggas och klassas som särskilt utsatta är fler jämfört med vid en rapport för två år sedan och uppgår i dag till 23. Polisen bedömer att cirka 5.000 personer ingår i 200 kriminella nätverk, vars verksamhet i de utsatta områdena skapar en parallell ordning som hotar rättsstaten enligt Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på Nationella operativa avdelningen.

Staaf identifierar narkotikahandel som den mest problematiska verksamheten och pekar även på att näringsidkare utsätts för hot, våld och tvingas till beskyddarverksamhet. Ett ökat antal skjutningar, många med dödlig utgång, är en annan del av bilden.

– Tidigare sköt man i benet för att skada, nu skjuter man i huvudet för att döda, sade hon.

Dan Eliasson beskriver situationen som en följd av de 30–40 senaste årens utveckling i samhället och avfärdade bestämt att den hade med den senaste tidens stora invandring att göra. Han uttrycker stor oro för hur Sverige kommer att se ut i framtiden om inget görs.

Tidigare sköt man i benet för att skada, nu skjuter man i huvudet för att döda.

– Titta tio år tillbaka, situationen har förvärrats och den kommer naturligtvis att förvärras ytterligare om ingenting markant görs. Nu drar vi i handbromsen och säger att det måste ske saker, sade rikspolischefen.

Du pratar om en samhällsutveckling under lång tid. Problemet var redan identifierat för tio år sedan. Varför har det fått bli så här?

– Det ska man väl fråga dem som var ansvariga då om. Uppenbart har det inte gjorts tillräckligt.

Göteborg har nu fått sitt sjunde område på listan över särskilt utsatta. Lokal polis säger att man bara förmått prioritera två av dessa tidigare. Du slår fast att större polisiära resurser ska läggas på alla de utsatta områdena. Hur går detta ihop?

– Detta är ett av de svåra uppdragen som regionpolischefen har. Han måste fundera på hur han ska balansera styrkorna, men min instruktion är kristallklar: alla de utsatta områdena ska få förstärkningar. Detta gäller det befintliga, men vi kommer att växa och de resursförstärkningarna kommer till stor del att gå till vända den här utvecklingen.

Samtidigt är det ett ansträngande arbete att arbeta i de här områden. Många poliser söker andra tjänster och vill uppåt i hierarkin.

– Just därför har vi sedan jag började vridit lönepolitiken så att det ska löna sig att arbeta i de utsatta områdena. Det ska inte löna sig att sätta sig på kontor, sade Eliasson.

Fakta.Utsatta områden

61 bostadsområden klassas av polisen som utsatta och 21 av dessa som särskilt utsatta. De är:

Vivalla, Örebro
Gottsunda, Uppsala
Alby, Botkyrka
Fittja, Botkyrka
Hallunda/Norsborg, Botkyrka
Husby, Stockholm
Rinkeby/Tensta, Stockholm
Ronna/Geneta/Lina, Södertälje
Araby, Växjö
Karlslund, Landskrona
Nydala/Hermodsdal/Lindängen, Malmö
Rosengård söder om Amiralsgatan, Malmö
Bergsjön, Göteborg
Biskopsgården, Göteborg
Gårdsten, Göteborg
Hammarkullen, Göteborg
Hjällbo, Göteborg
Lövgärdet, Göteborg 
Tynnered/Grevgården/Opaltorget, Göteborg 
Hässleholmen/Hulta, Borås
Norrby, Borås
Skäggetorp, Linköping

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.