Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Rikspolisstyrelsens styrelse: Många frågetecken kvarstår

Politikerna i Rikspolisstyrelsens styrelse tycker att det fortfarande återstår stora frågetecken kring hur polisen arbetar med register.
– Det är anmärkningsvärt att det kommer information från polismyndigheten i Skåne som varierar från timme till timme, säger Krister Hammarbergh (M)

Vid lunchtid på onsdagen inleddes ett extrainsatt möte i Rikspolisstyrelsens styrelse. Rikspolischefen Bengt Svenson hade kallat till mötet för att förklara hur polisen går vidare efter DN:s avslöjande om att Skånepolisen haft två register med tusentals romer.

DN var på plats utanför polishuset på Kungsholmen i Stockholm när politikerna i styrelsen anlände.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att det kommer information från polismyndigheten i Skåne som varierar från timme till timme. Sedan är det intressant att veta om det finns liknande register, säger Krister Hammarbergh (M).

Även Centerpartiets Johan Linander vill veta om det finns liknande register i andra polismyndigheter.

– Jag utgår från att rikspolischefen gett länspolismästarna i uppdrag att gå i genom de 21 polismyndigheternas motsvarande register och analysfiler och se till att radera de uppgifter som inte får finnas kvar. Det är helt klart så att det funnits en önskan att ha kvar uppgifter som inte borde vara där, säger han.

Roger Haddad (FP) har sagt att polisledningen i Skåne inte kan sitta kvar. Han står fast vid att det krävs personförändringar vid Skånepolisen.

– Det som hänt måste få en konsekvens. Sedan vet jag att polismästaren i Skåne bara suttit i två månader och kan inte personligen lastas för det här. Men någon i polisledningen måste ta sitt ansvar, säger han.

Tidigare på förmiddagen träffade rikspolischefen Bengt Svenson länspolismästarna på Polishögskolan i Solna. Skånepolisens högste chef Klas Johansson närvarade dock inte på mötet.

Kontrollmyndigheten för säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) genomförde en blixtillsyn hos Skånepolisen under tisdagen. Nu flaggar man för att även polismyndigheter i andra län kan komma granskas efter DN:s avslöjande. Det uppger dess ordförande Sigurd Heuman till Sydsvenskan.

– Har något sådant här inträffat ger det här anledning att fundera om det har inträffat vid andra myndigheter. Jag tycker det är vår plikt att fundera över det, säger han till tidningen.

Ett beslut om att inleda fler tillsynsärenden kommer att fattas nästa torsdag då säkerhets- och integritetsskyddsnämnden sammanträder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.