Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Risk att abonnenters uppgifter kommer i orätta händer”

Efter DN:s avslöjande om säkerhetsbrister i modem inleder nu Post- och telestyrelsen (PTS) ett tillsynsärende mot Bredbandsbolaget.

”Det verkar finnas en risk att abonnenters uppgifter kommer i orätta händer”, säger Staffan Lindmark, jurist på PTS.

Post- och telestyrelsen har tillsynsansvar över svenska internetoperatörer. Under dagen har myndigheten haft ett möte om DN:s granskning av Bredbandsbolagets osäkra modem.

– De uppgifter som framkommer i DN:s artikel är tillräckligt allvarliga för att vi ska titta på detta. Vi kommer under dagen att ta kontakt med Bredbandsbolaget och inleda en granskning av hur de säkerställer skyddet för sina användares uppgifter. Det handlar om en tillsyn enligt lagen om elektronisk information, säger Staffan Lindmark, jurist och samordnare på Post- och telestyrelsen.

Vad är det som gör att ni är intresserade av att titta på detta?

– Det verkar finnas en risk att abonnenters uppgifter kommer i orätta händer och det är allvarligt om det skulle ske. Det är en viktig och grundläggande regel att operatörerna måste skydda abonnenternas uppgifter.

Staffan Lindmark säger att ett tillsynsärende mot en operatör skulle kunna leda till beslut föreläggande om vite. Men den åtgärden är ovanlig.

– I en långsiktig granskning tar vi även sikte på operatörens säkerhetsarbete under ett lite längre perspektiv. Har man en brist, kan det vara ett tecken på att man har brister i sina säkerhetsrutiner, säger Staffan Lindmark.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.