Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 01:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/risk-att-forsvarsberedningen-spricker/

Sverige

Risk att Försvarsberedningen spricker

Foto: Alexander Mahmoud

Försvarsberedningen, som om tre veckor lägger fram sin rapport om Sveriges försvar på 2020-talet, riskerar att bryta samman. De fyra borgerliga partierna kritiserar Socialdemokraterna för att inte ge besked om de höjda anslag som ligger till grund för beredningens förslag.

Rätta artikel

I Sverige har enighet över blockgränsen i försvarspolitiken haft ett egenvärde. Men nu riskerar en försvarsberedning för första gången att spricka. Beredningen ska lägga grunden för riksdagens försvarsbeslut åren 2020–2025 genom den rapport som måste vara klar den 14 maj.

Men nu hotas hela arbetet av en strid om hur mycket försvarsanslagen ska höjas.

– Den ekonomiska biten är oerhört central. Finns det ingen överenskommelse om ekonomin – då faller ju resten, säger Daniel Bäckström, Centerpartiets ledamot i beredningen.

Beredningen slutsats är att ett allt sämre omvärldsläge innebär att försvaret måste utökas. Det militära försvaret som i dag får 1 procent av bruttonationalprodukten ska få 1,5 procent år 2025. I reda pengar innebär det en ökning från nuvarande 54 miljarder kronor till cirka 81 miljarder år 2025

Enligt vad DN erfar så tillkommer dessutom 0,1 procent av bruttonationalprodukten som öronmärks till att bygga upp det civila försvaret, dryga fem miljarder kronor per år 2025. Totalt alltså en höjning till 1,6 procent av bnp. 

Beredningen leds av förre försvarsministern Björn von Sydow (S) och de borgerliga har utgått från att arbetet som pågått i 27 månader varit förankrat i regeringen. Men den senaste månaden har försvarsminister Peter Hultqvist (S) ingripit i de ekonomiska resonemangen. 

– Det finns en otydlighet om ekonomin från socialdemokratiskt håll. Det kan inte uteslutas att vi inte kan bli eniga. Därför är det viktigt att det stora partiet – som dessutom leder arbetet – ger riktiga besked om hur det ser på den framtida försvarsekonomin, säger Allan Widman, Liberalernas ledamot. 

Han har varit med i flera beredningar och säger att arbetet nu skiljer sig från de tidigare genom noggranna ekonomiska beräkningar – varpå olika satsningar vägts mot varandra. 

– Det innebär att det är ett samlat paket, och inte något som en försvarsminister kan välja och vraka ur, förklarar Allan Widman.

– Vi har ju tagit fram ett förslag enligt det uppdrag vi fått, enligt våra direktiv från regeringen. Jag är väldigt förvånad över att det inte får klartecken från regeringen, säger Mikael Oscarsson, Kristdemokraternas ledamot, som varnar: 

– Det är ett väldigt oklart läge, i värsta fall kan beredningen spricka. Men det finns som jag uppfattar det en tydlig majoritet i riksdagen med Kristdemokraterna, Centern, Liberalerna, Moderaterna och där även SD är på ungefär samma linje.

De fem partierna har majoritet även i beredningen. De borgerliga spekulerar i att regeringspartiet Socialdemokraterna kan tvingas skriva en avvikande uppfattning i rapporten. Moderaternas försvarspolitiska talesperson Beatrice Ask säger:

– Det vore mycket märkligt om Socialdemokraterna ställer sig vid sidan om Försvarsberedningens slutsatser. Moderaternas bedömning är att försvarsbudgeten måste stärkas de närmast åren. Görs inte det så sjunker förmågan.

DN har sökt försvarsminister Peter Hultqvist (S) som avböjer att kommentera kritiken.

Läs mer:

Finlands president varnar för okontrollerbart kallt krig

Politisk enighet: Många fler ska göra värnplikt