Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Risk för att nya parasiter får spridning

Fiskodlingarna gör Östersjön oljig, illaluktande och överväxt av alger. Konsekvensen kan också bli att nya parasiter sprids.

Övergödningen av Östersjön ger mer algblomning, syrefattiga och döda havsbottnar, och kan även vara en del av förklaringen till vitaminbrist och massdöd bland fisk och sjöfågel. Enligt överenskommelsen Baltic Sea Action Plan från 2007 ska Sverige minska sina utsläpp av fosfor med 290 ton och av kväve med 21 000 ton per år fram till år 2021.

Samtidigt tillåter länsstyrelsen i Västernorrland fiskodlingar längs Höga kusten med utsläpp av just kväve och fosfor direkt i havet som följd. Nu har odlarna ansökt om att få bygga större anläggningar som skulle släppa ut runt 30 ton fosfor och 230 ton kväve varje år, alltså lika mycket som tio procent av det fosfor och en procent av kvävet som Sverige har lovat ta bort.

När fisken odlas i öppna nätkassar kommer allt som fisken inte tar upp att läcka ut i vattnet omkring. Marinekologen Hans Kautsky vid Stockholms universitet har räknat ut att det skulle kosta 35 miljoner kronor att ta hand om det fosfor odlingarna släpper ut i ett reningsverk, och hela 165 miljoner kronor för att ta hand om kvävet.

Redan på ett möte med Nordiska rådet för snart tio år sedan sade Mariehamns miljöchef Jan Westerberg att det är helt meningslöst att bygga reningsverk på Åland eftersom fiskodlingarna på ön släpper ut tio gånger mer kväve i Östersjön än vad hela befolkningen gör. Företaget Ålands fiskeriförädling, som driver en del av fiskodlingarna längs Höga kusten, sökte sig också till Sverige när de inte längre kunde utöka verksamheten på Åland på grund av skärpta miljökrav.

Ett annat problem med fiskodlingarna är sjukdomarna. I förra veckan meddelade Jordbruksverket att en ny parasit av familjen sarcocystis har hittats på regnbåge i svenska fiskodlingar. Parasiten skadar och dödar fiskyngel, men tidigare har ingen sett denna parasit i fisk. Den upptäcktes första gången för två år sedan, och nu verkar den vara spridd i landet.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, ­säger att parasiten är helt ny i Sverige, och misstänker att den har kommit hit med importerad fiskrom. Eftersom fiskarna föds upp i öppna nätkassar i havet kommer sjukdomar också att sprida sig utanför odlingen, och enligt Jordbruksverket finns det starka tecken på att vild lax redan är drabbad av parasiten.

Men det är övergödningen som blir mest tydlig för oss människor. Boende nära fiskodlingarna vittnar om att havet har blivit oljigt, illaluktande och igenväxt av alger. Om fiskodlarna får som de vill och kan utöka verksamheten till 3 800 ton fisk kommer utsläppen och effekterna att bli ännu större.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.