Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 19:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/risk-for-dodfodda-barn-okar-om-forlossningen-satts-i-gang-senare/

Sverige

Risk för dödfödda barn ökar om förlossningen sätts i gång senare

Svenska sjukhus är tveksamma till att ändra sina rutiner för igångsättning av förlossningar innan studien är publicerad. Foto: Rebecka Uhlin

Svenska sjukhus har som praxis att låta gravida gå över tiden till vecka 42 innan förlossningen sätts i gång. 

Samtidigt visar preliminära resultat från en ny studie att risken för dödfödda barn ökar jämfört med om förlossningen startar en vecka tidigare.

Studien avbröts av etiska skäl efter att sex barn i den sena gruppen hade dött, rapporterar TV4:s Kalla Fakta.

Den så kallade SWEPIS-studien (Swedish Postterm Induction Study) inleddes 2016 med syfte att undersöka om det var bättre för mamman och barnet att sätta i gång förlossningar i vecka 41 i stället för i vecka 42 – som är standard i dag. 

Kvinnorna delades slumpvis in i två grupper; i den ena sattes förlossningen i gång en vecka tidigare än i den andra. 

Det var tänkt att drygt 10.000 kvinnor skulle delta i Sahlgrenska akademins studie, men bara 2.760 hann vara med innan den av etiska skäl avbröts i oktober förra året. Då hade sex barn i vecka 42-gruppen avlidit – fem av dem i magen och den sjätte strax efter födseln. Samtidigt hade inget av barnen i vecka 41-gruppen dött, visar preliminära resultat som TV4:s Kalla Fakta tagit del av. 

Resultatet av studien kommer att presenteras inom kort, men Falu lasarett valde redan i april i år att ändra sina rutiner så att alla kvinnor får igångsättning i vecka 41. Beslutet fattades efter att lasarettet, som deltog i studien, fått reda på varför studien hade avbrutits.

– När studien stoppades och vi fick veta orsaken stod vi inför ett val där vi kände att vi behövde göra någonting. Valet stod mellan att införa ultraljudsbedömning i vecka 41, för att se om man ska sätta i gång de som har störst risk för komplikationer, eller att göra den här förändringen, säger Agneta Romin, chef för kvinnosjukvården Dalarna, till DN.

En rundringning som TV4 Nyheterna gjort visar att resten av landets lasarett behållit sina riktlinjer. De är tveksamma och hänvisar till fler risker för mamman vid tidigare igångsättningar.

– Det leder till fler kejsarsnitt, fler sugklockor och annat sådant som ändå är en komplikation. Vi vill helst att det ska starta naturligt när livmodern är väl förberedd och förlossningen kommer i gång på vanligt sätt, säger Nils Crona, verksamhetschef för obstretrik vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, till TV4 Nyheterna.

Nio sjukhus överväger dock att ändra sina rutiner till vecka 41, men avvaktar beslut fram till att studien har publicerats i en vetenskaplig tidskrift. 

– Är det så att det entydigt visar att det är en sådan risk för barnen är det självklart att vi kommer att sätta i gång förlossningen vecka 41, säger Nils Crona. 

Spädbarnsfonden är kritisk och tycker att rutinerna genast bör ändras på samtliga svenska sjukhus. Ordförande Malin Asp menar att det är ett sätt att rädda fler barn till livet. 

– Resultatet är ganska tydligt för en tidigare igångsättning, framför allt för att man också kunde se att det inte var fler komplikationer bland de som sattes i gång tidigare. Tidigare har man försvarat sig med att det skulle bli fler kejsarsnitt och utdragna förlossningar, men man kunde se att det låg kvar på samma nivå, säger ordförande Malin Asp till DN.

Hon fortsätter:

– Om fler barn överlever är det självklart att man ska göra det, det är inget att vänta på.

Falu lasarett kan heller inte se att komplikationerna har ökat, sedan rutinerna ändrades. Sjukhuset registrerar inte förlossningstid, men konstaterar att antalet kejsarsnitt inte har blivit fler.

– Det här är självklart något som vi funderat över. Vi tittar på hur det går för våra patienter, säger Agneta Romin, chef för kvinnosjukvården Dalarna.

Sahlgrenska akademin vill inte uttala sig förrän studien är publicerad.

Läs mer: 

Skillnader i dödfödslar över landet 

Förlossningsrädsla – så kan du få stöd och hjälp 

”Finska greppet” ska minska kvinnors underlivsskador