Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Risk för extrem halka i södra Sverige

SMHI varnar för extremväder till nyårsnatten med mycket snö i stora delar av landet, samt underkylt regn och hård blåst i söder. När det gäller trafiken är risken för halka särskilt stor i södra Sverige samt på Gotland under natten och på nyårsdagen. Tågen beräknas dock, med några undantag, kunna gå som normalt.

Näst intill stormvindar, snö, regn, värme och sedan kyla igen. Ja, så lyder prognosen på flera håll för södra Sverige. I Stockholmsområdet, Dalarna, Gävleborg, Härjedalen och Jämtland väntas mellan en och två decimeter nysnö under kvällen och natten mot lördag.

I södra Sverige så väntas hårda vindar i kombination med milt väder och nederbörd i form av regn, vilket gjort att SMHI utfärdat en klass ett varning för underkylt regn från Skåne upp till söder om Vänern. På Österlen där vädret ofta kan sätta stopp för i trafiken blåser det dessutom rejält och här väntas vindar på 21-23 sekundmeter, vilket är en sekundmeter från att det ska räknas som storm.

– Det kan också bli extra jobbigt på Gotland. Där väntas först upp till tio centimeter snö, därefter plusgrader och sedan snabbt kallare igen, säger Eva Strandberg, meterolog på SMHI.

Störst chans till stjärnklar nyårsafton för fri sikt för årets raketer är annars just i södra Sverige, strax innan ovädret med regn, snö, blåst och kyla väller in.

När det gäller tågtrafiken beräknas den kunna klara sig med normala avgångar under nyårsafton och nyårsdagen.

– Vi har några inställda tåg, på grund av att de är på avisning, men annars ska tågtrafiken fungera väl. Dessutom är nyårshelgen inte någon stor resdag, säger  Ann-Katrin Backlund på SJ:s pressjour.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.