Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 06:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/risk-for-gras-och-skogsbrander-pa-flera-hall/

Sverige

Risk för gräs- och skogsbränder på flera håll

En helikopter vattenbombar en skogsbrand vid Järvafältet i Stockholm sommaren 2019.
En helikopter vattenbombar en skogsbrand vid Järvafältet i Stockholm sommaren 2019. Foto: Fredrik Persson/TT

Det råder stor risk för gräsbränder i hela eller delar av fem län. Orsaken är vårens gradvisa framryckning norrut i landet som gör att fjolårsgräset snabbt torkar och blir lättantändligt.

TT Text

– Man bör tänka på att risken är stor för att bränder uppstår och snabbt sprider sig i det torra fjolårsgräset, säger Emilie Hörnqvist, meteorolog på SMHI.

Brandrisken är stor under söndag och måndag eftermiddag, och stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus enligt SMHI.

Områdena som omfattas är Värmlands län, Dalarnas län utom fjällen, Gävleborgs och Västernorrlands län samt kustlandet i Västernorrlands län.

Dessutom lyfter SMHI fram att det under söndagen och måndagen är stor risk för skogsbrand i Skåne utom Österlen och under söndagen på Öland.

– Det rör områden där det är torrt i skogen, säger Emilie Hörnqvist.

Läs mer:

SMHI: Ingen stabil vårvärme i sikte

Ämnen i artikeln

SMHI
Väder
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt