Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Risk för ilningar om man bleker själv”

Foto: Anette Nantell

Tandläkaren Sara Floberg på Folktandvården i Stockholm har mött patienter som har fått mycket besvär med ilningar efter att ha använt starka blekningspreparat hemma:

– Det märks att det finns ett stort intresse för de här medlen.

Det är vanligt patienter frågar om preparat som finns för hemmablekning och Sara Floberg gissar att priset gör dem extra lockande. En behandling av båda käkarna kostar 3 000 kronor hos folktandvården.

– Jag avråder alla som frågar om de ska bleka själva med saker som de har köpt i en affär eller på internet. Jag vet ju inte exakt vad de sakerna innehåller och de vet inte vad det är för medel som de utsätter sina tänder för. Sedan finns ju alltid risken att de bleker för mycket och för länge, säger Sara Floberg.

Det är normalt med vissa ilningar i samband med att tänderna bleks, även hos tandläkaren, men det problemet är övergående.

– Vissa patienter som har blekt tänderna själva hemma har fått kraftiga ilningar, och de har hållit i sig lång tid efter avslutad behandling, säger Sara Floberg.

Alla som eventuellt vill bleka sina tänder bör inte göra det. Har man karies eller otäta fyllningar kan medlet tränga in i tanden och komma i kontakt med nerver och kärl. Om det finns beläggningar eller tandsten på tänderna bleks det inte under dessa och tanden blir fläckig. Folktandvården rekommenderar inte heller patienter med tunn emalj att göra en blekning.

– Det är inte heller alltid lämpligt att bleka om man redan har problem med ilningar i tänderna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.