Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Risk för mer snö i veckan

Vårvinter var ordet. Kartan är ett utsnitt från klart.se för lördagen den 6 april.
Vårvinter var ordet. Kartan är ett utsnitt från klart.se för lördagen den 6 april. Foto: Soeren Stache, AP / skärmdump från klart.se
Det känns nästan tjatigt vid det här laget, men nej, det syns inget slut på vårkylan. Inte nog med det: I veckan väntas mer snö i åtminstone delar av Götaland.

Blockering är ordet för det väderläge som rått de senaste veckorna. Ett arktiskt högtryck ger fritt spelrum för kalla vindar från nord och ost. Den enda trösten för vårälskarna är att solen pressar upp dagstemperaturerna lite högre för varje dag. Men det är inga imponerande nivåer.

– Det blir inte mycket mer än fem sex grader på dagarna i söder och kanske längs Norrlandskusten, konstaterar Lisa Frost på SMHI.

Och eftersom nätterna blir fortsatt svinkalla med åtta tio minusgrader långt ner i Götaland håller sig dygnsmedeltemperaturerna i regel under noll även den kommande veckan.

Det betyder fortsatt meteorologisk vinter. Vårens ankomst är nu ett par veckor försenad på de flesta håll i södra Sverige.

Enligt dagsfärska prognoser kan dessutom snötäcket komma att späs på i delar av Götaland och möjligen Svealand om några dagar.

– Prognoserna har varit hoppiga, men den senaste säger att ett lågtryck kommer in söderifrån under torsdagsdygnet, säger Lisa Frost.

Lågtrycksbanor från söder är alltid osäkra, för om lågtrycket rör sig bara något längre åt öster missar det hela Sverige. Men det kan också ge ifrån sig en hel del snö över oss. Enligt såväl SMHI:s väderapp som vädersajten klart.se kan det väntas någon decimeter i de östra delarna av Götaland under torsdags- och fredagsdygnen

Och det är inte fråga om ett lågtryck som bryter det allmänna vädermönstret och rör om atmosfären. Det är en tillfällig historia. När det passerat väntar mer av den vårkyla vi vant oss vid.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.