Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-23 13:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/risk-for-stora-mangder-sno-i-sodra-norrland/

Sverige

Risk för stora mängder snö i södra Norrland

En väg under kraftigt snöfall i januari i år. Foto: Jonas Berglund/TT

Ett rejält snöväder väntas i morgon, söndag, ge upp till tre decimeter snö vid södra Norrlandskusten och snödrev längre västerut. SMHI har varningar utfärdade för nio län. En bit in i nästa vecka väntas försiktig vårvärme.

Rätta artikel

Vintern håller sitt grepp över delar av landet ett tag till.

Längst i norr snöar det under lördagen, och under natten mot söndag rör sig ett nytt lågtrycksområde in över Götaland från sydväst. När det drar upp över Svealand och södra Norrland under söndagen och natten mot måndag väntas stora mängder snö.

– Det blir en förstärkning över kusten när lågtrycket drar ut över havet. Det ser också ut att bli blåsigt, så det finns risk för snödrev, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

SMHI har på lördagsförmiddagen utfärdat varningar för sammanlagt nio län, inklusive i stort sett hela södra Norrland och västra Svealand. De största snömängderna, uppemot 30 centimeter, väntas i Västernorrland. Där är varningen av klass 2 (”medför stora trafikproblem och kan ge störningar i el- och teleförsörjningen”).

I östra Jämtland, Dalarna och Gävleborg väntas mellan 15 och 25 centimeter, medan Jämtlandsfjällen varnas för snödrev på grund av hård vind i kombination med ymnigt snöfall.

I Värmland, Västmanland och Örebro län handlar det om mängder kring en decimeter.

Samtidigt ligger en klass 1-varning för högt flöde i Säveån, som rinner genom Sjuhäradsbygden och Bohuslän. I dessa trakter väntas nämligen i stället stora mängder regn.

När ansamlingen av lågtryck börjar avlägsna sig på tisdag väntas först ett ganska kallt dygn, men sedan börjar vårvärme försiktigt smyga sig på.

Lågtrycken ser ut att ta en nordligare bana från mitten av nästa vecka, vilket öppnar för lite mildare vindar från sydväst. Men det är inga spektakulära temperaturer i sikte. I bästa fall kan någon dag, troligen torsdagen, bjuda på tvåsiffrigt i Götaland.

Vad gäller den meteorologiska våren gjorde den halt när det blev kallt i början av mars efter att ha fått ett brofäste i södra och västra Götaland.

Som det ser ut nu kan vi i mitten av nästa vecka bocka av vårens ankomst även i resten av Götaland och stora delar av Svealand. Hotet mot det skulle kunna vara den lite kalla tisdagen, som möjligen blir en bromskloss för våren i söder.

Den meteorologiska definitionen av vår är att dygnets medeltemperatur har legat över noll grader sju dygn i sträck. Det blir sedan det första datumet i den serien som räknas som första vårdagen.