Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Risk för storm i södra Sverige – tre personer döda efter ovädret i Tyskland

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Färjor och tåg ställs in när ovädret drar in över södra Sverige. På flera håll kan det blåsa upp till storm. Öresundsbron stängde för biltrafik några timmar under natten mot torsdagen.

I Tyskland har tre personer dött i ovädrets framfart.

I Skåne och längs kusterna i Sydsverige har SMHI utfärdat en klass 1-varning. Det innebär att vinden kan medföra vissa risker och störningar för allmänheten.

– Det är främst från i kväll som det väntas vindbyar på drygt 21 meter per sekund, alltså mycket hårda vindbyar. Närmast kusterna kan det vara stormbyar med upp till 25 meter per sekund, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

I Tyskland har tre personer dött när stormen, som där kallas Sebastian, dragit fram. En fotgängare träffades av en byggnadsställning, en annan av ett träd. En man i Hamburg som satt i rullstol hittades död efter att ha svepts ned i en flod. I norra Tyskland har vindar på 36 meter per sekund uppmätts.

I Sverige fick SAS-plan SK121 från Stockholm som skulle landa på Sturups flygplats utanför Malmö avbryta landningen vid 19-tiden.

– Det var kraftig sidvind och mycket regn, säger Adam Ekman på Swedavias pressjour.

Planet fick i stället dirigeras om till Ängelholm där väderläget var lite lugnare. Flera plan som kom efteråt kunde dock landa på Sturup som normalt.

– Det var en tillfällighet som gjorde att det blev som det blev, säger Adam Ekman.

Rederiet Stena Line ställer in alla sina avgångar mellan Karlskrona och Gdynia i Polen fram till i morgon. Även färjor från Trelleborg till tyska Rostock och Sassnitz ställs in.

– Vi försöker boka om i första hand och där det inte går får man titta på andra lösningar, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line.

Även rederiet TT-Line tvingas ställa in turer från Trelleborg. Polferries ställer in avgångar mellan Ystad och polska Swinoujscie, samt senarelägger turer de kommande dagarna mellan Nynäshamn och Gdansk. DFDS Seaways tidigarelägger två turer som går under onsdagen mellan Karlshamn och Klaipeda i Litauen.

Trafikverket ställer in tågtrafiken helt på de banor där det finns risk att träd faller över spåren. Vid de banor som är trädsäkrade kommer tågen eventuellt att gå med reducerad hastighet, skriver verket i ett pressmeddelande.

Sträckor som ställs in är Rååbanan (Helsingborg-Teckomatorp), Ystadbanan (Hyllie/Svågertorp-Simrishamn), Blekinge Kustbana (Kristianstad-Karlskrona) samt Bornholmstågen mellan Köpenhamn och Ystad.

Andra sträckor kan stängas med kort varsel beroende på hur vädret utvecklar sig. Vinden väntas sakta avta under natten till torsdagen.

– Det är främst från i kväll som det väntas vindbyar på drygt 21 meter per sekund, alltså mycket hårda vindbyar. Närmast kusterna kan det vara stormbyar med upp till 25 meter per sekund, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Vinden väntas sakta avta under natten till torsdagen.

I Södra Hallands, norra Skånes och västra Kronobergs län varnar SMHI även för höga flöden i små vattendrag till följd av mycket nederbörd i området, med förväntad kulmen på torsdag. Flödena väntas avta under fredags- och lördagsdygnet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.