Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 06:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/risk-for-vattenbrist-i-molle-boende-uppmanas-att-duscha-mindre/

Sverige

Akut risk för vattenbrist i Mölle

Höganäs kommun avråder från att vattna i trädgården.
Höganäs kommun avråder från att vattna i trädgården. Foto: Pontus Lundahl/TT

Höganäs kommun vädjar till invånarna i Mölle att spara på vattnet så att det inte tar slut – annars kan de inte garantera kvaliteten. De boende uppmanas att inte vattna gräsmattor eller duscha längre än nödvändigt.

”Detta är en allvarlig situation”, skriver kommunen på Facebook. 

Det varma och torra vädret i kombination med att fler människor är hemma på grund av coronaviruset har gjort att vattenförbrukningen skjuter i höjden. 

Höganäs kommun i Skåne noterar ett förändrat förbrukningsmönster och uppmanar invånarna i Mölle att spara på vattnet så mycket som möjligt. Enligt kommunen har vattenverken en begränsad kapacitet för rening och produktion av dricksvatten – om vattnet skulle sina kan konsekvenserna bli allvarliga för distributionssystemet.

”Att stå utan vatten är ett läge vi måste undvika eftersom det försvårar vardagen oerhört, både för den enskilda individen och för viktiga samhällsfunktioner. För att kunna säkerställa försörjningen måste vi hjälpas åt att använda vattnet hållbart”, skrev kommunen på sin Facebooksida på fredagsförmiddagen.

Vid 17-tiden på lördagseftermiddagen skärpte kommunen sin uppmaning och varnade för att vattnet skulle ta slut klockan 18 om inte alla i Mölle omedelbart slutade använda det.

”Var snäll och bunkra inte vatten utan stäng bara av kranen direkt!”, skrev kommunen. 

Uppmaningen gav effekt, även om belastningen fortfarande är högre än normalt. 

”Vi undersöker vad det beror på och vädjar fortfarande om att spara på vatten. Duscha inte längre än nödvändigt och vattna inte gräsmattor eller i trädgården, fyll inte heller poolen. Vatten till matlagning går bra att använda”, skrev kommun vid 20-tiden på lördagskvällen.

Höganäs tillade att det var en allvarlig situation och att inlägget skulle betraktas som viktig samhällsinformation. 

En vattentankbil kommer att placeras på parkeringen vid Mölle kapell.

Läs mer: 

Värmerekord på onsdagen – och ännu varmare i dag

Fullt på många stränder – trots fortsatt smittorisk

Värmen snart över – regn och svalt närmaste veckorna

Ämnen i artikeln

Skåne
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt