Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 23:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/risken-for-smittspridning-hojs-till-hogsta-nivan/

SVERIGE

Stefan Löfven: ”Läget är svårt”

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Nicklas Thegerstrom

Folkhälsomyndigheten höjer risken för smittspridning i samhället till den högsta nivån – mycket hög risk.

Detta efter att en handfull personer insjuknat utan att ha någon koppling till vare sig riskområden eller tidigare smittade.

Nu öppnar regeringen för att fatta beslut om att stoppa större sammankomster – så fort Folkhälsomyndigheten begär det.

På tisdagen uppgraderade Folkhälsomyndigheten risken för smittspridning i samhället till mycket hög, nivå 5 av 5. Bakgrunden är att man sett flera tecken på samhällsspridning av covid-19 i Sverige. Det rör sig om en handfull personer som varken besökt ett riskområde eller träffat någon som är konstaterat smittad.

– Vi har identifierat ett par fall i Stockholm och Västra Götaland där man inte kan vara säker på var man har fått smittan. Det innebär att de kanske har smittats i samhället, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Någon allmän smittspridning i hela landet är det inte fråga om i nuläget, enligt Wallensten.

Vilka kriterier gäller för att det ska räknas som en allmän spridning?

– Kriterierna är inte helt fastställda internationellt. Man säger att det ska vara en större spridning under en längre tid för att säkerställa att det inte är någon tillfällig smittkedja som dör ut, att det inte bara är enstaka händelser. Man tittar på numerär, geografi och till en viss mån tid, att det är något som underhålls och inte dör ut av sig själv, säger Wallensten.

Den nya riskbedömningen gör att myndigheten skärper sina rekommendationer till allmänheten. Alla som är sjuka med luftvägssymtom uppmanas att hålla sig hemma från jobb och skola eller andra sociala kontakter för att minska risken för smitta.

– Individen har en stor del i att hjälpa till med att få stopp på den här epidemin. Det är bara sjuka personer som smittar andra, så kan sjuka personer undvika att smitta andra så har man stoppat smittspridningen där, säger han.

Personer med symtom som arbetar inom äldreomsorgen eller sjukvård för äldre uppmanas att inte gå till jobbet. Även anhöriga bör undvika det myndigheten beskriver som ”onödiga besök” på sjukhus och äldreboenden, och avstå helt om man har luftvägssymtom.

Under tisdagen hade totalt 326 personer smittats, flest i region Stockholm och två personer vårdas på intensivvårdsavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset. Folkhälsomyndighetens statistik visar att merparten av de som blivit sjuka är i 40-60-årsåldern, något Anders Wallensten framför allt kopplar till vilken ålderskategori som besökt norra Italien.

UD beslutade på tisdagen om en avrådan till hela Italien, ett land som försatts i karantän. Efter ett extrainsatt EU-toppmöte via videolänk på tisdagskvällen sa statsminister Stefan Löfven, (S) under en presskonferens att medlemsländerna ska koordinera sitt arbete ytterligare. Bland annat ska ländernas social- samt inrikesministrar ha en daglig avstämning.

– EU-samarbetet ger oss möjligheter att utbyta information och dagens möte handlar om hur vi kan utveckla det, säger han.

Vad gör regeringen för att öka kapaciteten i sjukvården?

– Det är resurser för det. Dels ska ekonomiska resurser tillföras men också genom en koordination inom EU. Vi tittar exempelvis på den medicinska utrustningen där vi kommer att uppdatera oss regelbundet om skyddsutrustning och annan materiel, säger han.

Stefan Löfven meddelade också att han under onsdagen har bjudit in samtliga partiledare för att diskutera vilka åtgärder som krävs framåt. Han ska också träffa företrädare för fack och näringsliv.

– Vi befinner oss i ett maratonlopp. Vi måste vara förberedda att detta kommer vara med oss länge. Men vi ska ta oss genom det. Och jag vill understryka att vi ska göra det tillsammans, säger Löfven.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt