Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Riskfyllt ge lchf-kost till barn med diabetes

Foto: Indigo Images/Alamy

Uppgifterna om att allt fler föräldrar ger lchf-kost till barn med diabetes typ 1 oroar läkarkåren. Att dra ner på kolhydrater och kompensera med fett kan vara direkt livsfarligt, enligt experterna.

– Det är helt galet att experimentera med sådan kost för barn med diabetes, säger Mikael Rydén, professor i klinisk och experimentell fettvävsforskning vid Karolinska institutet.

På sociala medier och i olika nätforum cirkulerar uppgifter om fördelarna med att ge diabetessjuka barn en lchf-diet. Genom att utesluta kolhydrater i kosten sjunker sockernivåerna i blodet och behovet av att ge barnet insulin minskar, lyder resonemanget som nu avfärdas av forskare.

– Det är helt ovaliderade uppgifter. Jag känner inte till någon studie där man har testat lchf på barn, säger han.

Att experimentera med maten för ett barn med diabetes typ 1, alltså den form av sjukdomen som beror på att bukspottskörteln inte förmår att producera det livsviktiga insulinet, kan vara förenat med livsfara. Riskerna uppstår när nivåerna av insulin blir för låga på grund av för låga insulindoser.

Vid riktigt låga insulinnivåer riskerar barnet att hamna i ett allvarligt livshotande tillstånd, en så kallad diabetes ketoacidos. Det sker när kroppen i brist på socker och insulin bland annat börjar bryta ner fett för att få energi. Då bildas särskilda syror, ketonkroppar, som fungerar som en slags reservenergi.

– Ketonkropparna går ut till bland annat hjärnan, muskler, tarmar och njure och används som energikälla för att kroppen ska spara socker. I normala fall är ketoner något däggdjur använt i miljontals år för att överleva svältperioder. Men hos en person med insulinbrist kan de orsaka en okontrollerad process i kroppen, en ketoacidos, som ger väldigt höga sockernivåer och ett surt PH i blodet, säger Mikael Rydén.

Allra farligast är ett högt blodsocker i kombination med för lite insulin, poängterar Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska institutet. Hos en person med diabetes som äter för mycket fett och för lite socker kan en ketoacidos i förlängningen leda till att hjärtrytmen rubbas vilket i sin tur - i värsta fall - kan orsaka hjärtdöd.

Barn bildar ketoner lättare än vuxna och är också känsligare för rubbningar.

– Hjärnan hos små barn har dubbelt så stort sockerbehov som vuxna. Man kan känna på doften att barnet bildat ketoner då det doftar äpple från utandningsluften, säger hon.

En annan allvarlig konsekvens av låga insulinnivåer hos ett barn med typ 1 diabetes är att det minskar i tillväxt, det vill säga bli kortare.

– Kroppen växer inte som den ska. Barnet kan bli en decimeter kortare än kamraterna och kroppen får svårt att bygga muskler, med resultatet att barnet blir tanigt och senigt. För lite insulin påverkar även könshormonerna vilket kan leda till en försenad pubertet, säger Kerstin Brismar.

Som vid så många andra sjukdomar reagerar individer olika på kost och behandlingar. Mikael Rydén understryker att det som fungerar för en person kan vara farligt för en annan.

– Man kan inte säga att lchf generellt sett är farligt för alla diabetiker. Lchf kan fungera hos vissa vuxna individer med typ 2 diabetes som själv kan ha kontroll över sina värden, men det är verkligen inte att rekommendera för alla. Hos barn ska man absolut inte hålla på och experimentera med kosten. Barn har mycket mindre reserver och är känsligare för rubbningar än vuxna, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.