Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 06:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/rod-panda-pa-rymmen-fran-kolmarden/

Sverige

Förrymda pandan har hittats – mår bra

Den 7-åriga röda pandan Arjun, på rymmen från Kolmårdens djurpark.
Den 7-åriga röda pandan Arjun, på rymmen från Kolmårdens djurpark. Foto: Kolmården

Pandan Arjun har återfunnits i Kolmårdens djurpark. Djuret sövdes av en veterinär och vilar upp sig på djurparkens veterinärklinik efter en undersökning, enligt ett pressmeddelande där det framgår att ”Anjun mår bra”.

TT Text

Rymlingen Arjun, sju år, kom till Kolmården i förra veckan från en djurpark i Nederländerna. Flytten är en del av ett bevarandeprogram för den hotade arten. Tanken var att Arjun skulle fatta tycke för Kolmårdens pandahona Ottilia, två år.

Men innan de hann träffas försvann Arjun. Hur han kunde lämna pandornas hägn är oklart. Det finns inga skador eller påverkan på stängslen. Flykten upptäcktes på måndagsmorgonen.

Sökandet koncentrerade först till de stora skogsområdena utanför de röda pandornas hägn. Hundar och drönare med värmekamera sattes in.

Uppgiften är inte lätt; Kolmården är ett cirka 150 hektar stort område med mycket skog.

Vi har gjort vissa fynd inom parken. Tidigare i dag (tisdag) hittade vi ett fotspår efter vad vi tror är en röd panda. Det gör oss förhoppningsfulla om att han finns kvar inom djurparken, sade Rickard Sjödén, informationsansvarig på Kolmårdens djurpark, vid lunchtid.

På eftermiddagen kom ett genombrott i spaningarna.

– En i personalen såg pandan i skogsområdet bakom vårt delfinarium. Området vi söker igenom nu är ungefär fyra hektar stort, säger Rickard Sjödén till TT.

Ett tiotal medarbetare letar efter Arjun i det begränsade området med hjälp av drönare. Hundarna deltar inte längre eftersom de skulle kunna stressa pandan.

Så länge Arjun håller sig uppe i träden går det ingen omedelbar nöd på honom.

– Jag tror att han klarar sig ett bra tag, i flera veckor, och hittar föda ute i skogen. En fördel med röda pandan är att den äter mycket vegetabiliskt. Hans kost består till stor del av blad och grönt, och det kommer han troligtvis att kunna hitta här ute under våren, säger Rickard Sjödén.

– Den stora risken är att han går ner på marken mellan träden och att det kommer en vild räv eller en grävling och tar honom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt