Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 15:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/roda-korset-ska-hjalpa-msb-med-frivilliga/

Sverige

Röda korset ska hjälpa MSB med frivilliga

Fjolårets skogsbränder gör nu att MSB ber Röda korset om hjälp med organisera frivilliga som kan hjälpa till vid kriser. Foto: Alexander Mahmoud

Röda korset har fått i uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att organisera frivilliga vid nationella kriser och katastrofer, rapporterar Ekot. Bakgrunden till beslutet är fjolårets omfattande skogsbränder. 

Rätta artikel

– Det fanns ett väldigt stort intresse från allmänheten att hjälpa till att lösa krisen och då gav vi ett uppdrag åt Röda korset att hålla samman erbjudanden som kom från spontanfrivilliga alltså dom som inte är organiserade sen tidigare i frivilligorganisationer.

Det säger Anna Nyman, enhetschef för den operativa avdelningen på MSB, till Ekot och refererar till skogsbränderna runt om i landet förra året. Över 6.000 personer hade då anmält sig som frivilliga för att bistå som hjälp. 

Avtalet mellan parterna innebär att Röda korset ska stödja hanteringen av spontanfrivilliga under 2019 i händelse av kris eller samhällsstörning i landet. Bland annat kommer organisationen att upprätta kanaler via webb och telefon för att erbjuda möjlighet att hjälpa till i räddningsarbete.

Med spontanfrivilliga menas personer som inte är knutna till någon hjälporganisation men ändå kan hjälpa till vid en kris.

Läs mer: Ovanligt med skogsbränder på våren 

– Det har visat sig att en majoritet av svenskarna är beredda att göra en insats som frivilliga vid allvarlig samhällskris, och då är det ju jätteviktigt att vi tar hand om det engagemanget. Engagemang från den enskilde och från allmänheten stärker samhället, och kan också bidra till att stärka svenskarnas medvetenhet om krisberedskap generellt, säger Röda Korsets krisberedskapschef Ylva Jonsson Strömberg i ett pressmeddelande.

I slutet av april presenterade MSB en rad nya åtgärder med anledning av fjolårets bränder. Bland annat har de slutit avtal med flera privata helikopterentreprenörer vilket innebär att helikoptrarna att kunna vara i luften inom 90 minuter i händelse av en skogsbrand.

Läs mer: Avtal om 31 helikoptrar för brandbekämpning