Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Röda korsets journalistpris till DN-medarbetare

Katia Wagner och Anders Hansson
Katia Wagner och Anders Hansson

Katia Wagner och Anders Hansson får Röda korsets journalistpris för DN-reportaget  ”När dagen är slut har de räddats från en säker död". Ombord på räddningsfartyget ”Aquarius” skildrade de hur 731 människor plockades upp från överlastade båtar utanför Libyens kust.

”Med ett starkt visuellt berättande skapar Wagner och Hansson en klarsynt skildring av de humanitära konsekvenserna av en av vår tids värsta kriser. Läsaren får kliva ner i den överlastade gummibåten, intill migranter och räddningspersonal, och reportagets komposition blir en symfoni av förtvivlan, rädsla - och hopp”, lyder motiveringen.

Reportern Katia Wagner är mycket glad och hedrad över priset.

– Det bästa är att reportaget får en ny omgång uppmärksamhet. Det som vi upplevde och beskrev förra året pågår fortfarande varje dag på Medelhavet, säger Katia Wagner.

Hon och Anders Hansson tillbringade åtta dygn ombord på räddningsfartyget  Aquarius tillsammans med besättningen från den frivilligorganisationen SOS Méditerranée. De var med när 731 migranter räddades på internationellt vatten utanför Libyens kust. Reportaget publicerades i Dagens Nyheter den 16 juni förra året.

Katia Wagner berättar hur imponerad hon blev över besättningens och förberedelserna under den två dagar långa resa över havet mot Libyens kust.

– Alla vardagsbestyr fungerade perfekt när räddningsinsatsen började. Alla barn fick mat så fort de kom ombord . Kvinnorna fick en egen avdelning och försågs med hygienartiklar, säger Katia Wagner.

Möten med de räddade migranterna gjorde bestående intryck på Katia Wagner. Kvinnorna som lyfte sina händer mot skyn när den tre månader gamla bebisen Success bars ombord på fartyget och den framgångsrika affärsmannen som inte såg någon annan utväg än att fly med sina sju barn.

– Slaveriet pågår i Libyen. Det är viktigt att lyssna på människor som kommer därifrån, säger Katia Wagner.

Samma dag som hundratals människor räddades ombord på Aquarius dog 82 personer när en flyktingbåt gick under bara några sjömil bort.

Frilansjournalisten Katia Wagner och den mångåriga DN-medarbetaren Anders Hansson kommer att använda prispengarna, 30.000 kronor,  för att göra en ny reportageresa.

Röda korsets journalistpris har delats ut sedan 2006. Ett hedersomnämnande tilldelas Magnus Falkehed, Johanna Karlsson, Federico Moreno, Jens Christian, Niclas Hammarström och Anna-Karin Nilsson för reportageserien ”Afghanerna”, publicerad i Expressen våren 2017.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.