Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-01 04:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/roda-korsets-ska-samordna-frivilliginsatser-i-goteborg/

SVERIGE GÅR SAMMAN

Många vill hjälpa till i Göteborg – nu ska Röda korset samordna frivilliga

Röda korset har fått i uppdrag av Göteborgs stad att samordna volontärinsatserna inom kommunen i samband med coronakrisen.
Röda korset har fått i uppdrag av Göteborgs stad att samordna volontärinsatserna inom kommunen i samband med coronakrisen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Göteborgs stad har fått många samtal från personer som vill hjälpa till under coronakrisen – och personer som själva behöver hjälp. Nu får Röda korset i uppdrag att samordna volontärsinsatserna i kommunen.

– Det är så många individer och organisationer som kontaktar staden och vill göra något. Det är det här som civilsamhället är bra på, att organisera och matcha den här typen av hjälp. I stället för att vi ska rodda detta blir Röda korset en naturlig part, säger Ingela Andersson, enhetschef, Social resursförvaltning, Göteborgs Stad.

Nu kan den som vill göra en frivillig insats under coronakrisen, och den som själv behöver hjälp, kontakta Röda korset som sedan matchar personen med ett lämpligt uppdrag.

Det kan handla om att hjälpa äldre att handla, gå ut med hunden eller göra inköp.

– Vi har fått en del samtal från personer som annars klarar sig själva men som har frågat om matinköp. Det är mycket den här typen av behov som vi ser nu. På sikt kan det komma andra typer av insatser. Om vår verksamhet går på knäna kan frivilliga hjälpa till att avlasta, säger Ingela Anderson.

Hon understryker att det inte är fråga om att volontärer ska göra kommunens jobb.

– Det är inte en bemanningsfråga. Frivilliga ska inte backa upp hemtjänsten. Vi kan hamna i ett läge där hemtjänstpersonalen exempelvis inte kan gå ut på promenad med brukare. Då kan frivilliga hjälpa till med detta. Men där är vi inte än.

Isolering kan också leda till att många känner sig ensamma, något som Ingela Anderson tror att frivilliga kan hjälpa till med.

– Vi är alla i samma situation. Det kan betyda mycket att bara ha någon att prata med.

I uppdraget till Röda korset ingår att agera agera sambandscentral mellan individer, organisationer inom civilsamhället och staden.

– Det pågår en massa bra saker inom civilsamhället och folk hjälper grannar på eget bevåg. Det ska de fortsätta göra. Det här blir ännu ett sätt att hjälpa till och samordna hjälpen, säger Ingela Andersson.

Röda Korset jobbar just nu med att sätta upp en telefonlinje för ändamålet. I nuläget kan man mejla frivillig.gbg@redcross.se.

Läs också: Så påverkar coronakrisen Västsverige

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt