Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Rödgröna vill stoppa snuslukt

Politikerna i Uppsala läns landsting väntas inom kort fatta beslut om att landstingsanställda
Politikerna i Uppsala läns landsting väntas inom kort fatta beslut om att landstingsanställda Foto: Alamy

Politiker i Uppsala vill förbjuda snuslukt hos landstingsanställda. Förslaget har väckt debatt och kritik. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt anser att de rödgröna politikerna bör tänka om.

– Om man försöker förbjuda och reglera allt man inte tycker om så får vi ett outhärdligt samhälle, menar Jonas Sjöstedt, som efterlyser sunt förnuft.

Partikollegan och landstingsrådet i Uppsala Sören Bergqvist (V) försvarar dock det tänkta förbudet.

– Det handlar om att ha ett gott bemötande i den verksamhet vi är till för. Sitter man i tandläkarstol eller ligger i en säng vill man inte utsättas för snuslukt, säger han till DN.

I dag råder rökförbud i landstingets lokaler, men den rödgröna majoriteten vill nu utvidga förbudet till att också omfatta snuslukt. Inte heller patienter eller besökare ska tillåtas lukta snus. Även busschaufförer i kollektivtrafiken ska omfattas av förbudet. Totalt berörs runt 12.000 anställda.

– Jag tycker att det är ett rimligt och mänskligt krav från både anställda och andra människor att man ska slippa rök- och snuslukt. Vi har även ett parfymförbud och måste tänka på att vissa kan reagera på starka dofter, säger landstingsrådet Sören Bergqvist (V).

Enligt förslaget kommer inte snusande i sig uttryckligen förbjudas – utan det är själva snuslukten man är ute efter. Vem som ska avgöra om man luktar snus eller var gränsen ska dras är upp till var och ens sunda förnuft, menar Sören Bergqvist. I vissa fall innebär det att den anställda helt måste avstå från att snusa på arbetstid.

– Har man en patientnära relation får man låta bli att snusa, då finns inga alternativ, säger Bergqvist.

Gäller snusluktförbudet även landstingets politiker?

– Förslaget är att vi också ska omfattas av det här om man arbetar hel- eller deltid inom landstinget.

Men vid fullmäktigemöten och andra sammankomster för landstingspolitikerna har man inte sådana arbetsrättsliga möjligheter.

– Vi är förtroendevalda och kan inte behandlas som anställda när vi sitter i fullmäktige. Men är det så att alla accepterar förslaget får vi hoppas att man lever efter det också, säger Sören Bergqvist.

Hos den politiska oppositionen riktas dock kritik mot förslaget från vissa håll.

– Snusande drabbar inte tredje person på samma sätt som rökning. Jag tycker att det här ska vara ett individuellt beslut. Och hur ska det kontrolleras? Det här innebär i praktiken att inte heller våra medarbetare på bussar och tåg får snusa. Jag tycker att det är lite fel fokus. Nej, jag har svårt att se hur det här ska kunna kontrolleras och hanteras i praktiken, säger Robin Kronvall (M) till P4 Uppland.

Landstingsledningen väntas fatta beslut om snusluktförbudet före sommaren.

Senare uppgav Socialdemokraterna att de inte stöder förslaget, uppger P4 Uppland. Det innebär att det troligen inte kommer att bli ett snusluktförbud.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.