Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Rökning på krogen blir förbjudet

Det blir totalt rökstopp på krogar och andra utskänkningslokaler. Regeringens förslag har stöd av miljöpartiet och vänstern, och förbudet kommer att träda i kraft den 1 juni 2005.

Regeringens drastiska förslag går nu ut på lagrådsremiss och finns inga juridiska hinder är det snart slutbolmat på krogen. De inbitna rökarna får en mjuk övergång då förbudet träder i kraft mitt i sommaren. På uteserveringar blir det även i fortsättningen tillåtet att röka.

Det var en påtagligt nöjd folkhälsominister som presenterade förslaget på tisdageftermiddagen efter en diskussion i s-riksdagsgruppen.

- Det nästan jublades, säger Morgan Johansson till DN. Folk var glada och ropade äntligen! Inte minst facket var positivt.

Att fackföreningsrörelsen nu ställer sig bakom ett rökförbud var avgörande för att det sedan länge omtalade förslaget blir verklighet.

- Andelen rökare har också gått ned, säger Morgan Johansson. Det gör det hela lättare att genomföra.

Morgan Johansson tror inte att restaurangbranschen behöver frukta de tuffa reglerna.

- Jag känner många som drar sig för att gå ut på krogen för att det är så rökigt, säger han.

Folkhälsoministern beskriver sig själv som en flitig krogbesökare och pekar på siffror från USA där antalet kroggäster i själva verket ökat efter ett rökförbud.

Regeringens förslag innebär att alla restaurangliknande miljöer ska vara helt rökfria. Avskilda rökrum tillåts men blir inte obligatoriska. I rökrummen får inget ätas eller drickas. Morgan Johansson tror inte att krögarna kommer att försöka göra så stora rökrum som möjligt, tvärtom.

- Det blir ju en död yta där de inte tjänar pengar.

Morgan Johansson menar att krogbranschen försuttit chansen att frivilligt ordna rökfria miljöer. Det skulle ha varit klart nu till årsskiftet, men så har det inte blivit eftersom ingen vill bli först och riskera att kunderna väljer konkurrerande krogar. En lag gäller för alla.

Mats Hulth är vd för Sveriges hotell- och restaurangföretagare. Han är mycket besviken.

- Vi hade hoppats på en kompromiss där rökning bara skulle förbjudas i matsalsdelen, säger Mats Hulth.

Han menar att nöjesrestauranger och pubar borde ha rökning tillåten även i fortsättningen.

- I New York har den typen av krogar fått en kraftigt minskad omsättning efter rökförbudet, säger han. Folk stannar kortare tid.

Han pekar också på risken för att gäster smygröker. Det finns även ett ordningsproblem när folk går in och ut från gatan för att röka.

- Alla kommer inte att ha råd med rökrum, säger Mats Hulth.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.