Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Romer stämmer svenska staten

Civil rights defenders företräder elva personer som registrerats av Skånepolisen.
Civil rights defenders företräder elva personer som registrerats av Skånepolisen. Foto: Nicklas Thegerström

Nu stämmer elva romer den svenska staten för etnisk registrering. Bakgrunden är Skånepolisens olagliga register. ”Staten har varit mer mån om att skydda sig själv än att ge oss upprättelse”, säger Rosario Ali som registrerats av polisen.

Det är människorättsorganisationen Civil rights defenders som företräder elva av de över 4.700 personer som registrerades av Skånepolisen. På fredagen lämnar de in stämningsansökningarna till Stockholms tingsrätt.

– Vi är beredda att driva den här frågan så långt det krävs, säger ­Maria Taikon.

Hon är tillsammans med sin pappa Fred Taikon och son Rosario Ali bland de personer som registrerats. Skånepolisens register avslöjades av DN i september 2013, och ledde till flera utredningar som utmynnade i att registret bedömdes vara olagligt och att de registrerade har rätt till 5.000 kronor i skadestånd från Justitiekanslern.

Men det är inte tillräckligt, anser många av de som registrerats.

– Utredningarna har kommit fram till att registret var olagligt av flera skäl men inte erkänt att det är etniskt. Vi har hela tiden frågat varför vi i så fall är registrerade men inte fått svar. Staten har varit mer mån om att skydda sig själv än att ge oss upprättelse, säger Rosario Ali.

Maria Taikon säger att hon redan upplever hur samhället försöker skjuta ifrån sig ansvaret på romerna.

– Jag får det slängt i ansiktet varje dag att jag måste ha gjort något för att registreras av polisen. Jag försöker förklara att det inte är för vad jag gjort, utan för vem jag är.

Fred Taikon säger att många romer hela tiden efterfrågat en oberoende utredning av registret och är därför glad att Civil rights defenders nu driver ärendet.

– Om inte de hade gjort det hade inget hänt. Dåvarande justitieminister Beatrice Ask lovade att vända på varje sten. Men hon vände bara på grus. Vi har fortfarande inte fått svar eller upprättelse, säger han.

Chefen för Civil rights defenders, Robert Hårdh, säger att det är staten som är ytterst ansvarig för att myndigheterna följer lagen. Han tycker inte att de utredningar som redan gjorts är tillräckliga.

– De har snarare resulterat i fler frågor än svar. Förutom att man missar den etniska aspekten har man inte kunnat hålla någon person ansvarig, säger han.

Justitieombudsmannen har ett pågående ärende för att reda ut ansvarsförhållandena inom polisen, men det har dragit ut på tiden.

Om inte tingsrätten vill pröva beslutet tänker Civil rights defenders och de registrerade driva ärendet ända upp i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna.

– Men vår förhoppning är att svenska rättsystemet kan hantera det här. Allt annat vore en skymf för Sverige, säger Robert Hårdh.

Fakta.

DN avslöjade Skånepolisens registrering av romer i september 2013. Över 4 700 hade registrerats, av dem är 1 320 barn. De registrerade är romer eller har kopplingar till romska släkter. Registret bedömdes vara olagligt på flera punkter efter en granskning av ­Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN). Diskrimineringsombudsmannen har dessutom sagt att det kan röra sig om etnisk registrering.

Efter SIN:s granskning beslutade Justitiekanslern att betala ut 5000 kronor till alla som registrerats. Hittills har 2751 personer beviljats skadestånd och över 13,7 miljoner kronor har betalats ut.

De personer som nu stämmer staten kräver 30 000 kronor i skadestånd vardera.

Registret har upphört men en del uppgifter har flyttats vidare till ett nytt register.

JO utreder fortfarande om någon enskild är ansvarig för registreringen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.