Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Romer utvisas från Sverige trots EU-lag

Sverige avvisar tiggande romer på oskäliga grunder, uppger Ekot. Maria Leissner vid delegationen för romska frågor, menar att det är uppenbart att flera länder har satt i system att jaga bort romer och uppmanar nu EU att ta tag i problemet.

Hittills i år har över femtio romer avvisats från Sverige. Enligt Ekot är skälet att de ägnat sig åt tiggeri, något som dock inte är förbjudet enligt svensk lag. Dessutom har de som EU-medborgare rätt att vara landet upp till tre månader utan att behöva jobba eller studera, vilket polisen inte tycks bry sig om alla gånger.

Polisen motiverar avvisningarna med hänvisning till utlänningslagen. Där står det att om någon misstänks för att inte kunna försörja sig på ett ärligt sätt så kan man skickas från landet.

– Vi har gjort utredningar och tolkat resultaten som att det här räcker. Och det är fler polismyndigheter i landet som gör samma tolkning, säger Sven-Åke Eriksson, kommissarie på gränspolisen i Stockholm, till Sveriges radio.

Polismyndigheter runt om i landet gör dock olika bedömningar. I Göteborg följer man, till skillnad från i Stockholm, EU-rätten i högre utsträckning och låter därmed personer stanna i upp till tre månader.

Ekot uppmärksammar två fall där polisen agerat godtyckligt.

I januari i år avvisades 29 romer efter en polisaktion mot en lägenhet i Vårberg utanför Stockholm. Polisen misstänkte att de ägnat sig åt organiserat tiggeri, dock saknades bevis. Vissa hade stulit, men flertalet hade det inte.

Romerna sattes på en buss tillbaka till Rumänien samma kväll.

Det andra fallet rör tre romska kvinnor som avvisades av polisen från Göteborg i april i år efter att ha varit två veckor i Sverige. I förhör sade de att de var i Sverige för att tjäna ihop pengar för att försörja barnen hemma i Rumänien.

Maria Leissner, ordförande för den svenska regeringens delegation för romska frågor, kritiserade tidigare i veckan Danmark för oskäliga avvisningar. Det misstag romerna begick var, enligt Ekot, att sova på fel plats.

– Det är väldigt tydligt att Danmark inte har följt direktivet om fri rörlighet och det är tydligt i de uttalanden som de gör att de har en rasistisk grund för sitt agerande, sade Maria Leissner då till Ekot.

Till DN.se säger hon att dagens uppgifter inte förvånar, men att de gör henne besviken:

– Samma mekanismer finns naturligtvis i Sverige som i både Danmark och Sverige. Vi (Delegationen för romska frågor) har kunnat konstatera att en strukturell antiziganism i Sverige, det här är ett exempel på det.

En sak skiljer dock Sverige från Danmark och Frankrike, påpekar Leissner.

– Där har politiker på regeringsnivå gått ut och anklagat romer för kriminalitet, bara utifrån att de är romer. Tack och lov tar de politiska ledarna i Sverige normalt sett strid mot rasism.

– Vi ser alltså ingen skillnad i den strukturella antiziganismen, däremot i det politiska ledarskapet.

Maria Leissner anser att EU nu måste ta upp frågan samt se till att använda de övervakningsmekanismer som finns; romer ska ha samma rätt till den fria rörligheten som andra EU-medborgare.

– EU måste undersöka hur det står till med medlemsländers respekt för direktivet om den fria rörligheten. Det är alldeles uppenbart att medlemsländer har satt i system att jaga bort romer på ett sätt som strider mot direktivet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.