Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Romson kallade romer för zigenare – två gånger

Först jämförde hon flyktingkatastroferna på Medelhavet med Auschswitz. Och när hon skulle be om ursäkt kallade hon romer för zigenare – två gånger. ”Det borde inte hända”, säger Feministiskt initiativs Soraya Post som själv är rom.

Kritikstormen lät inte vänta på sig efter söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda, då Åsa Romson sade att ”vi håller på att göra Medelhavet till nya Auschwitz. Efter debatten insåg språkröret att hon hade trampat i klaveret och bad om ursäkt.

– I stundens hetta, när man vill ge uttryck för en enorm frustration över det pågående mänskliga brott som sker i Medelhavet så är det svårt att hitta de rätta kraftuttrycken, sade Romson till SVT.

Strax därefter tabbade hon sig på nytt och kallade romer för zigenare.

– Jag är den första att be om ursäkt om det är någon av de grupper som… Hitlers brott mot judarna, mot zigenarna, mot homosexuella och Hitlers brott i gaskamrarna står helt för sig själv, sade språkröret.

Efter intervjun bad hon åter om ursäkt – via sin pressekreterare:

– Det är absolut inte rätt, man ska använda romer och det är oförsvarbart att använda det uttrycket, säger Åsa Romsons pressekreterare Helena Hellström Gefvert till SVT Nyheter.

Romson använde även ordet i Expressens tv-sändning.

– Jämförelsen (om situationen på Medelhavet) handlar om att väldigt många människor dör i onödan. Det blir liksom en stor dödsfälla, på ett sätt en gaskammare fast det är ett hav den här gången. Men det har inget med Hitler att göra, och de brott som han gjorde mot judarna, zigenarna, homosexuella och andra som han gasade ihjäl, sade hon till Expressen.

Feministiskt initiativs Soraya Post, som själv är rom och sitter i Europaparlamentet, tror inte att Åsa Romson har något ont uppsåt och menar att ordet kan ha slunkit ut av misstag. Men det borde ändå inte hända, menar hon. 

– Vi har kämpat i många år för att få bort det här ordet. Att hon säger det publikt kan göra att andra anser att det är legitimt att använda det, främlingsfientliga människor som vi vet har en snedvriden syn. Det kan smitta av sig på barn och då startar en ny spiral med kränkningar, säger Soraya Post till DN. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.