Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Rosengårdsungdomar bjöds in av brandmän – hoten försvann

Foto: Andreas Hillergren/TT

Brandmän i Rosengård i Malmö hade länge haft problem med stenkastande ungdomar i orten. När man bjöd in ungdomarna att delta i brandmännens arbete upphörde våldsamheterna vid utryckningarna helt.

Räddningstjänsten Syd beslutade efter många år med stenkastning att ta tag i problemet i området Rosengård. 2010 startade man projektet RISK (Räddningstjänsten Syd i samarbete med kidsen). I projektet bjuds högstadieungdomar med hög frånvaro i skolan in för att umgås med brandmännen.

– Vår genomgående tanke var att få ungdomarna att välja en annan bana i livet, säger Attila Jensen, distriktschef för räddningstjänsten, till DN.

Programmet pågår under ett år i taget och ungdomarna får bland annat lära sig att släcka bränder, men även om sjukvård, träning och kost.

– Det har varit mycket positivt, är min uppfattning, de har lärt sig en hel del och fått en helt annan syn på räddningstjänsten, säger Attila Jensen.

I kombination med andra program som Räddningstjänsten Syd har ser man en positiv effekt i statistiken. 2008 rapporterades 16 händelser där brandmän blivit hotade på olika sätt. Detta har sedan dess stadigt minskat och under 2015 hade man noll sådana händelser rapporterade.

– Jag tänkte bara att det var folk som släckte eld, men de är faktiskt hjältar, säger 14-åriga Fadi Numan, en av dem som har deltagit i projektet, till Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Attila Jensen berättar också om föräldrar som kommit och varit tacksamma.

– De har tyckt att det varit synd när barnen avslutat programmet och inte längre går här, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.