Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-21 06:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/rostmottagare-kryssade-i-fel-namn-nu-far-kvinnan-inte-rosta/

Sverige

Röstmottagare kryssade i fel namn – nu får kvinnan inte rösta

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

När en kvinna i Kalix skulle lägga sin röst informerades hon om att hon redan hade röstat. Hennes namn hade redan bockats av i röstlängden och därför får hon nu inte rösta i årets val, rapporterar NSD.

– Det här är naturligtvis jättetråkigt för den som drabbas, säger Oscar Hammar vid valmyndigheten, till DN.

Val 2018

– Det känns inte bra. Det är en mänsklig rättighet att få rösta  men nu är det helt kört, säger kvinnan som vill vara anonym till NSD.

Att hon nu inte får rösta har sin förklaring i den mänskliga faktorn. En röstmottagare har någon gång under dagen felaktigt bockat av kvinnans namn i röstlängden, meddelar Ulla Granström, valnämndens ordförande i Kalix, tidningen.

Incidenten är inte den första av sitt slag. I valet 2014 fick vallnämnden in rapporter om 167 likadana fall i riket. Hur många gånger det skett i årets val är ännu inte känt.

– Under den tid som jag har varit på plats på kontoret i dag har jag bara hört om ett inkommet samtal om just det här. Men det här är ju något som vi sammanställer först efter valet, säger Oscar Hammar, handläggare på Valmyndigheten, till DN

Är den mänskliga faktorn den enda tänkbara förklaringen när detta sker? 

– Det är väldigt svårt att svara på. Men det är klart att det kan vara en stressad situation när många kommer och röstar, med trötta valarbetare och röstmottagare.

Vad finns det att göra när ett sådant misstag har skett?

– Det finns tyvärr inte så mycket att göra. Det är naturligtvis jättetråkigt för den som drabbas. Det går inte att gå tillbaka och kolla om den förra avprickningen blev fel, och det går inte att utesluta att det är någon som vill rösta två gånger.

Vad har ni gjort för att minimera risken för sådana här misstag?

– En sak vi har gjort är att ta fram röstlängdslinjaler som nu används i kommunerna. När man lägger ut linjalen vid rätt person så är det bara den personen man ska kunna bockas av. Det blir väldigt tydligt om man lägger linjalen snett.

– Jag vill samtidigt tillägga att det här inte är ett växande problem utan något som hela tiden har inträffat i liten skala.

Ämnen i artikeln

Val 2018
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt