Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Rovdjurspolitik ska ta större hänsyn till människor

Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Större hänsyn ska tas till privatpersoner och företagare i rovdjursområden, säger miljöminister Lena Ek (C) när hon presenterar regeringens förslag till framtida rovdjurspolitik.

Lena Ek betonar dock att det inte rör sig om någon ny politik eller någon ny modell.

Regeringen vill att det antal djur som är gynnsamt för artens bevarande ska vara indelat i intervaller. Detta för att ge större flexibilitet lokalt.

Vargstammen föreslås ligga på 17-270 individer.

Björnstammen på 1 100-1 400.

Järv på 500-600.

Lo på 700-1 000.

Kungsörnar mäts annorlunda, då man räknar i häckande par. Sådana bör det finnas 150 av, enligt den proposition Lena Ek nu presenterar.

Möjligheten att få ersättning för rovdjursangrepp ska förbättras, säger Ek.
Samerna ska också få mer hjälp att både förebygga och ersätta skador på ren.

På en fråga om man ska tolka intervallerna som att det är det önskade antalet djur, svarar Ek att intervallerna ökar möjligheten för regionala beslut i områden där rovdjurstätheten är hög.

När det gäller vargen ligger det givna intervallet på ungefär hälften av det faktiska antalet vargar i dag.

Naturskyddsföreningen är mycket kritisk till det intervallet och anser att det "öppnar för en jakt som halverar dagens stam på cirka 400 vargar".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.