Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Rumänien om kritiken: Orättvist och odiplomatiskt

”Ett käftsmäll mot Rumänien”. EU-minister Birgitta Ohlssons uttalande i tisdagens DN att hon blir ”vansinnig” på Rumäniens ointresse för att nå en lösning där landet får experthjälp för att söka medel ur EU:s sociala fonder får nu kritik i hårda ordalag av Rumäniens regering.

– Jag är djupt bekymrad över den ”rasande” attityd Birgitta Ohlsson uttrycker, säger Rumäniens minister för EU-fonder Eugen Teodorovici i ett skriftligt uttalande till DN, där han kallar hennes hållning till Rumänien för både orättvis och odiplomatisk.

Det var i tisdagens DN som Birgitta Ohlsson berättade om samtal man fört med Rumänien, där också EU-kommissionärer och ministerkolleger i Bryssel deltagit – samtal som nu havererat.

Sverige har framfört konkreta förslag om att EU-kommissionen ska inrätta en expertgrupp i Bukarest som ska bistå Rumänien med att söka de miljarder i EU:s strukturfonder som öronmärkts för Rumänien, och se till att de når fram till landets fattiga, bland dem den stora romska befolkningen. Men Rumänien har inte velat samarbeta, enligt Birgitta Ohlsson.

– Jag är förbannad, ledsen och besviken, sade Birgitta Ohlsson i gårdagens DN.

Nu kommer den svenska regeringen att på egen hand driva frågan vidare till EU-kommissionen.

DN har inför tisdagens artikel vid upprepade tillfällen sökt representanter för den rumänska regeringen och ambassaden i Stockholm. De har fram till nu inte velat svara på DN:s frågor, men skickade efter publiceringen ett skriftligt uttalande.

– Vårt land har inte och kommer aldrig att motsätta sig förslag om bilateral samverkan mellan två medlemsländer i EU, skriver Eugen Teodorovici.

Birgitta Ohlsson sade i DN att frågan berör hela EU, inte bara Rumänien och Sverige, och att ”bistånd” från Sverige till Rumänien inte är aktuellt.

Teodorovici hävdar att det finns både ett starkt intresse och en politisk vilja från den rumänska sidan att till fullo använda de EU-fonder som öronmärkts för Rumänien, och han skriver också att förhandlingarna med andra stater om den romska frågan aldrig avbrutits.

– Den käftsmäll som nu riktats mot Rumänien genom Birgitta Ohlssons uttalanden tar inte alls hänsyn vare sig till det partnerskap jag trodde att vi var en del av, eller till den uppsättning gemensamma värderingar, principer och ansvar som båda staterna har att försvara rättigheterna för alla EU-medborgare, oavsett etnicitet.

– Jag vill starkt understyrka att de romska problemen berör alla EU-länder och inte bara ett enda medlemsland. I denna fråga måste alla medlemsländer samarbeta, skriver Eugen Teodorovici.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.