Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Runstenen som skulle begravas i potatislandet

Säljes: "En gammal runstenbit". Annonsen på Blocket spred sig snabbt till radio, tv, tidningar – ja, till och med till Riksantikvarieämbetet. Stenarbetet visade sig dock vara vara av betydligt färskare datum. Störst succé gjorde runorna i stället som del i ett skolprojekt.

Tidigare i veckan fick Nya Wermlandstidningen, Värmlands Folkblad, SR och SVT fick tipset om att en synnerligen ovanlig runsten existerade i Filipstad. Tipset var att det inte var ett aprilskämt utan att stenen nu verkligen såldes på Blocket.

Försäljningstexten var som hämtad ur Antikrundan och innehöll en detaljrik historia, så kallad proveniens, som skulle ge trovärdighet åt runornas äkthet, men det gavs också medvetet en bild av en försäljare som inte riktigt kunde stava eller som kunde uppskatta runstenens historiska värde.

Själva texten löd: "En bit av runsten säljes. Har tappat intresse för den och har dåligt med plass. Den har funnits länge i våran släckt och jag har ärvt den av min morfar. Jag har tvättat den med högtryck men kan inte läsa vad som står. Högstbjudande eller så gräver jag ner den i pärlanne." (potatislandet)

Annonsen ledde till förväntad mediauppståndelse men snart visade det sig att stenen var tillverkad på Spångbergsgymnasiets yrkesprogram i Filipstad, vilken använt bluffen som en del i ett skolprojekt gällande ämnet svenska.

–Reaktionerna övergick nog alla mina förväntningar, men just ämnet källkritik hade nog inte kunnat illustreras på ett bättre sätt. Nyheten som inte stämde har fått ett större genomslag än vad jag kunde utlova, säger Torbjörn Strömberg, lärare i svenska och filosofi, till DN.se.

–Det är lite läskigt att så många skriver om det, utan att ha kollat upp det riktigt, säger eleven Marcus Andersson till SVT:s Värmlandsnytt.

Ursprunget till att runstenen tillverkades började förra året då eleverna på bygg- och anläggning samt bergssprängarprogrammet studerade svenskans utveckling, påverkan från grekland och romerska riket, olika dialekter och givetvis just runor.

– Det var då någon föreslog att det skulle tillverkas en runsten, vilket jag förstås inte hade något emot. Men därmed blev det ju också en fråga om ett eget projekt som växte utanför min undervisning och som också innefattade de mer praktiska ämnena, deras eget entreprenörskap i form av att fixa sten, skapa en text med mera, säger Torbjörn Strömberg.

Själva kalkstenen hämtades från Gåsgruvan nära Filipstad och det praktiska arbetet med att hugga runskriften, som översatt lyder ”Blodet ska flyta”, tog bara några timmar. Stenen blev sedan liggande.

– Under tiden fanns det flera förslag på vad som skulle göras med stenen. Någon föreslog att vi bara skulle dumpa stenen och att någon sedan kunde hitta den. Men samtidigt var ju stenen helt ren och kunde lätt avslöjas som en nyfärdig sten.

– I samband med att vi diskuterade källkritik så växte historien kring stenen fram mer och mer. Så första april skickade vi några anonyma tips och reaktionerna lät inte vänta på sig.

Runexperterna från Riksantikvariämbetet, som kopplades in, kunde dock sluta sig till att det inte var fråga om någon okänd vikingahistoria i det svenska inlandets Filipstad, utan en färsk runsten.

– Ja, de hittade till och med att det var en dubbelstavning som tydde på att det inte var någon professionell runtillverkare som varit i farten.

Vad fick ni för pris?

– På den korta tid som annonsen låg ute så kom flera bud. Allt mellan 100 kronor och 5.000 kronor. Stenen är dock inte såld, säger Torbjörn Strömberg.

ljes: En gammal runstenbit från Filistad. Annonsen på Blocket spred sig snabbt till radio, tv, tidningar – ja, till och med till Riksantikvarieämbetet. Men stenen visade sig vara av betydligt färskare datum. Men som del i ett skolprojekt om källkritik var stenen en succé.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.