Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Runt 30 grader när högsommarvärmen kulminerar

Tanto strandbad på Södermalm i Stockholm.
Tanto strandbad på Södermalm i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT

Blött, torrt och rekordvarmt. Just nu råder extremväder på flera håll i Sverige och under onsdagen kan temperaturen nå 30–graders strecket. Men sedan väntar svalare och ostadigare väder. 

I norra Sverige ställer vårfloden fortfarande till stora problem med översvämningar. SMHI har utfärdat varningar i alla tre klasser för ett stort antal vattendrag i norra Svealand och större delen av Norrland. Allvarligast är det för flöden i Ammerån och Röströmsälven i Jämtland med en klass 3-varning för extremt höga vattenflöden. 

Även vid Torneälven är det fortsatt problematiskt. Där har man bland annat byggt skyddsvallar de senaste dagarna för att förhindra översvämningar

– Det håller på att stabilisera sig men det är fortfarande väldigt höga vattennivåer, säger hydrolog Elinor Andersson på SMHI.

Den senaste analysen visar att läget för de höga flödena på grund av vårfloden generellt är mer stabilt eftersom den mesta snön har smält. SMHI räknar med att varningarna successivt kommer kunna tas bort den närmaste veckan, enligt Elionor Andersson. 

Översvämning i Boden.
Översvämning i Boden. Foto: Simon Eliasson/TT

Många har drabbats hårt av översvämningarna som har dränkt hus, tomter och vägar men det finns också en ljuspunkt.

– Snösmältningen kan fylla på vattenbristen. I år har vi haft mer snö och då får vi mer grundvatten. Jämfört med förra året ser det bra ut, då det var väldigt lite vatten i marken, säger Elinor Andersson.

I södra halvan av landet råder det motsatta förhållandet. Där är det ovanligt torrt i skog och mark på grund av högsommarvärmen och SMHI har utfärdat skogs– och gräsbrandvarningar. På flera håll råder eldningsförbud. 

I Stockholms län har räddningstjänsten gått ut med en avrådan från att elda eller grilla utomhus om det inte kan genomföras på ett säkert sätt. 

– Vår uppgift är att vägleda den som går ut i skogen och vi önskar helst att man inte gör upp eld i skogen för att vara på säkra sidan. Det gäller även i stadsmiljö, säger Kent Lundqvist, operativ chef på Storstocksholms räddningscentral. 

Läs mer: Stockholms bästa uteserveringar

Svenskarna är ett grillälskande folk och många tar med sig engångsgrillar ut i skogar, parker och till stränder. Det gäller dock att hantera den på rätt sätt. Innan man slänger sin engångsgrill ska man mosa sönder kolet och sedan hälla på rikligt med vatten. Den ska vara helt avkyld. 

– Många tycker det är en njutning att ha med sig grillen men man släcker den inte ordentligt. Får glöden bara lite syre kan det ligga och glöda i timmar och även dagar och värma upp i terrängen och sedan blir det en markbrand säger Kent Lundqvist. 

För grillälskare och soldyrkare gäller det att passa på – högtrycket når sin kulmen på onsdagen som kan föra med sig rekordvärme. På tisdagen uppmättes säsongens hittills varmaste dag med 29,1 grader i Halmstad. 

– I dag kan vi slå den temperaturen. Det kan komma upp runt 30 grader i främst sydligaste Götaland, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI. 

Sedan letar sig svalare luft in över landet och för med sig mer normala majtemperaturer. I Norrland blir det molnigt och en del skurar medan det fortfarande är ganska soligt i söder resten av veckan och i helgen.

Läs mer: 900 meter barriär ska skydda mot översvämningar

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.