Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 00:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/rusning-i-granshandeln-infor-att-norge-utokar-granskontroller/

SVERIGE

Rusning i gränshandeln inför att Norge utökar gränskontroller

Bild 1 av 2 Jan Ove Sagmoen brukar veckohandla på svenska sidan gränsen. Den här dagen köpte han lite mer än han brukar, bland annat mjöl och jäst som är slut i flera butiker.
Foto: Börge Nilsson
Bild 2 av 2 Hon vill inte säga vad hon heter, men har kört bil från Oslo för att storhandla kött och läsk eftersom hon räknar med att det är stopp för gränshandel för en tid framöver.
Foto: Börge Nilsson

CHARLOTTENBERG. Klockan fem i nio på söndagsmorgonen köade ett tjugotal kunder utanför Hypermat i Charlottenberg, som kallar sig Nordens största matvaruaffär. De pratade norska, flera bar plasthandskar.

– Det är sista chansen att storhandla på länge. På måndag stänger de gränsen, säger en kvinna som rest ända från Oslo.

Som flera andra vill hon inte säga sitt namn, men går med på att synas på bild. Hon ska köpa läsk och kött, vanliga varor i den omfattande gränshandel som bara här i Charlottenberg omsätter cirka tre miljarder kronor per år.

Hypermats ägare Kaj Hänninen ställer tillbaka en övergiven varuvagn just när de köande kunderna skyndar in.

Bakom sig har han några helt vansinniga dagar, sedan Norge i torsdags beslöt sig för att stänga skolor, förskolor och universitet.

– Det blev helt sjukt, det bara exploderade. Och jag menar verkligen exploderade. Jag har aldrig sett något liknande och jag har ändå arbetat med det här i trettio år.

Hypermats ägare Kaj Hänninen.
Hypermats ägare Kaj Hänninen. Foto: Börge Nilsson

Coronakrisen gjorde rent hus med rengöringsmedel, mjöl, pasta, ris och toapapper.

Fredagen var likadan och lördagen började med rusning på morgonen.

– Sen avtog det vid elva, tolv. Normalt brukar handeln hålla i sig till klockan fyra, säger Kaj Hänninen.

Även på söndag ebbade morgonens anstormning snart ut. Runt lunch var det tomt på kunder i de flesta utgångskassor.

Från klockan 8.00 på måndag inför Norge utökade gränskontroller och norrmän avråds från alla utlandsresor.

Det slår hårt mot gränshandeln, där de största köpcentren i Nordby, Töcksfors och Charlottenberg sysselsätter mellan 2.000 och 3.000 personer.

Från att oväntat ha fått mångfaldiga sina beställningar för veckan som gått, får nu Kaj Hänninen göra tvärtom.

– Vi försöker strypa all införsel av varor, men vi får inte drabbas av panik. Det här kommer att gå över. Jag ska be personalen ta ut semester som de har kvar, säger Kaj Hänninen.

Flera kunder som DN talar med tar också coronakrisen med viss ro. Jan Ove Sagmoen från Kongsvinger, några mil in på den norska sidan, gör en något utökad söndagshandling.

– Jag är inte orolig. Jag tror de har koll på det där med corona, säger han.

Andra drabbas dubbelt. Ingar Ekdal är tekniker på ett av fastighetsmiljardären Olav Thons hotell vid Norges internationella flygplats Gardermoen.

– Det har varit helt dött hela veckan, bara avbokningar. Flera arbetskamrater är permitterade. Jag räknar med att det tar någon vecka tills det blir som vanligt igen, säger han.

Vid den norska tullstationen syns ingen aktivitet alls. På den svenska tullen säger tullinspektör Jonas Karlsson att det är mycket mindre trafik än en vanlig söndag i mars. Och att han inte heller vet vad som händer på måndag morgon, när det blir utökad gränskontroll. Hur många bilar ska norrmännen stoppa? Hur många pass ska de kontrollera?

Trafiken av norska gränshandlare har ebbat ut. På söndagen körde färre bilar än normalt över till svenska sidan gränsen.
Trafiken av norska gränshandlare har ebbat ut. På söndagen körde färre bilar än normalt över till svenska sidan gränsen. Foto: Börge Nilsson

– Jag ringde till våra norska kollegor. De sa att de inte hade någon mer information, säger Jonas Karlsson.

På livsmedelsbutiken Maximat i det södra köpcentret i Charlottenberg har kassaledaren Tina Brink bara en kassa öppen.

– Vi brukar ha det på söndagar. När inte Systembolaget här är öppet så är det alltid lugnare hos oss, säger hon.

Sen kommer Maria Josefsson förbi. Hon bor i Charlottenberg och ska baka bullar till ett födelsedagskalas för en nybliven sextonåring.

– Du har väl jäst och mjöl? frågar hon Tina i kassan på väg in.

– All jäst är slut. Och allt mjöl. Du får baka med bakpulver, svarar Tina.

– Det vill jag inte. Vi får improvisera, svarar Maria.

När hon passerar ut genom kassan ligger det glass och chokladsås i korgen.

– Maränger har jag hemma.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt