Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Russia attacks Sweden” – rysk satir om ÖB:s försvarsprat

Med ett stort mått av humor och kryddat med viss skadeglädje har ryska tv-programmet ”Yesterday live” tagit upp ÖB Sverker Göranssons uppmärksammade uttalande om bristande svensk försvarsförmåga.

Det satiriska inslaget, framfört till tonerna av Abbas megahit ”Mamma Mia”, landar i att Sverige kanske för sitt försvar gör bäst i att ta hjälp av...

Ska inte avslöja mer här. Satiren ”Russia attacks Sweden” finns upplagd på videosajten Youtube, engelsktextad och riktigt proffsigt producerad.

Några exempel på vad figuren – som ska likna Sverker Göransson men som mer påminner om en viss president Putin – deklarerar under sin ”briefing” inför dansande blågulingar som saknar en hel del av maskulin utstrålning:

”Vår potential tål föga och vår försvarsminister går klädd i kjol.”

”Mamma Mia! Vi måste försöka, på något sätt, att bestycka Saabbilar med kanoner.”

”Den finländska skölden ger nog inte tillräckligt skydd.”

Statliga ryska tv-kanalen Kanal 1 har sänt videon i ”Yesterday live”, ett satirprogram med amerikanska ”Saturday night live” som tydlig förebild.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.