Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Rymde från anstalt för att gå till tandläkaren

En fängelsedömd man rymde från anstalten för att få gå till tandläkaren. Efter att ha fått den inflammerade tanden utdragen återvände han till fängelse – och fick förlängt straff.

– Jag var alldeles svullen i hela ansiktet. Till sist stod jag inte ut, berättar den 51-årige mannen för DN.

Han avtjänade en månads fängelse på anstalten Östragård i Väners­borgs kommun. När han fick akut tandvärk meddelade han personalen att han behövde vård. Men dagarna gick och ingenting hände.

Östragård är en öppen anstalt. Det var därför ingen svårighet att ta sig därifrån. I utredningen heter det att anstaltens elektroniska övervaknings­system larmat och att mannen avvikit direkt.

Mannen tog sig ner till Vänersborg och sökte upp första bästa tandläkare. Han fick den inflammerade tanden utdragen och tand­läkaren sköljde rent inflammationen i munhålan.

Lättare till sinnet gick han sedan till polisen som körde tillbaka honom till anstalten Östragård.

På anstalten hade personalen inget överseende med fångens tilltag, utan fann det styrkt att han har gjort sig skyldig till rymning.

”Misskötsamheten är av sådan art och omfattning att (mannens namn) ska tilldelas en varning”, heter det i anstaltens beslut som DN tagit del av.

Dessutom fick han en dags påbackning på straffet och hölls inlåst resten av strafftiden.

När DN pratar med mannen har han just avtjänat straffet och återvänt hem. Han är ändå nöjd med att ha blivit av med tandvärken.

– Nu ska jag bara betala tand­läkarräkningen också, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.