Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/rysk-kontaktman-till-svenska-nynazister-atalas/

Sverige

Rysk kontaktman till svenska nynazister åtalas

Anatolij Udodov, maskerad på skyttebanan.
Anatolij Udodov, maskerad på skyttebanan. Foto: Skärmdump från Anatolij Udodovs konto på vk.com

En svensk-rysk man som uppges vara kontaktman mellan svenska nynazister och en rysk högerextrem paramilitär grupp åtalas nu för grovt vapenbrott.

I november hittade polisen ett avsågat hagelgevär vid en husrannsakan i 68-årige Anatolij Udodovs bostad i Stockholmsområdet. Han saknade licens för vapnet.

Den 27 januari greps Udodov på Arlanda. Gripandet skedde så snart han landat i Sverige, berättade en bekant till Udodov för DN. Udodov hade då under en tid vistats i S:t Petersburg i Ryssland. 

När han greps bar han en väska, där polisen hittade ett inplastat medlemskort från den nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

På torsdagen åtalades Anatolij Udodov för grovt vapenbrott, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Läs mer: Utpekad kontaktman mellan nazister och ryska paramilitärer gripen i Sverige 

Udodov har både ryskt och svenskt medborgarskap. Han pekas ut som länken mellan NMR och Ryska imperiska rörelsen, en rysk högerextrem och paramilitär grupp som verkar nära S:t Petersburg.

På ett ryskspråkigt socialt forum har han lagt ut rörliga bilder på sig själv i maskering och poserande med vapen.

Redan före beslaget i november hade polisen omhändertagit tillståndspliktiga vapen som Udodov förfogade över. Polisen bedömde att han hade en roll som ”nyckelaktör” mellan NMR och de ryska paramilitärerna.

I måndags beslutade kammarrätten att inte pröva hans överklagande angående dessa beslag.

Själv hävdar Udodov att medlemskortet i NMR är tre år gammalt och att han lämnat den organisationen ”av ideologiska skäl”. Han medger att han sympatiserar med Ryska imperiska rörelsen, men att han själv bara haft en symbolisk roll i organisationen.

Förhandlingar i fallet är tänkta att inledas i Södertörns tingsrätt den 25 februari.