Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Rysk militär sköt föremål mot svenska plan

”Det här upplevs som aggressivt och provokativt”, säger flygvapenchefen Micael Bygdén om att ryska jaktplan flugit ikapp svenska signalspaningsplan.
”Det här upplevs som aggressivt och provokativt”, säger flygvapenchefen Micael Bygdén om att ryska jaktplan flugit ikapp svenska signalspaningsplan. Foto: Marcus Ericsson/ TT

Ryska militärplan har två gånger skjutit föremål mot svenska Gripenplan vilket kunnat orsaka allvarliga haverier. Dessutom har ryskt jaktflyg två gånger agerat provokativt och aggressivt mot Sveriges obeväpnade signalspaningsplan.

Samtliga händelser har inträffat i internationellt luftrum över Östersjön. Att olika länder i luften kontrollerar varandras flygplan är normalt. Men enligt Försvarsmakten så avviker Rysslands beteende från andra länders. De följer inte etablerat beteende i luften och agerandet innebär risker för både militär och civil trafik. Fyra hittills okända incidenter med svenskt militärt flyg bedöms som särskilt allvarliga.

22 augusti 2014: Ett ryskt plan flyger över Östersjön utan påslagen transponder som talar om för radarsystemen vad det är för plan. Två Gripenplan sänds upp för att identifiera planet, ett transportplan av typen Antonov-26. När svenskarna närmar sig skjuter planet ut röda och vita signalfacklor.

– En av våra piloter upplevde att det var väldigt nära att en av facklorna slog i huven, säger flygvapenchefen Micael Bydén. En fackla är stor som en ståltermos och krossas förarhuven eller den sugs den in i motorn så blir det haveri.

13 september 2014: Två Gripen närmar sig ett större militärt transportplan av typen Iljusjin-76

Plötsligt fäller planet en brinnande motmedelsfackla (vars funktion är att avleda värmesökande robotarna). Svenskarna tvingas svänga undan.

Under 2015 har ytterligare två incidenter inträffat. Sveriges obeväpnade signalspaningsplan Gulfstream-4 med sex personers besättning har bägge gångerna varit i fara när ryska jaktplan av Sukhoi 27 flugit ifatt dem.

– De ryska förarna har hamnat i ett läge där de kommit för nära och farten har varit så hög att de inte haft riktigt kontroll på vad de gör. När ett stort stridsflygplan kommer så nära och vår besättning är tvungen att svänga av ett annat skäl, då finns det inga marginaler kvar utan då slår de i varandra. Det här upplevs som aggressivt och provokativt, säger Micael Bydén.

Flygvapenchefen försäkrar samtidigt att Sverige inte vikt ner sig:

– Vi är ännu mer på hugget, mera medvetna och uppmärksamma. Men vi slutar inte gå upp och titta på dem.

Fakta

Incident är när något ovanligt inträffar.

Kränkning är när ett utländskt statsflygplan utan tillstånd gör intrång i svenskt luftterritorium.

Under 2014 kränktes svenskt luftrum tolv gånger, varav en gång av Ryssland.

Hittills under 2015 har luftrummet kränkts nio gånger, ingen gång av ryskt flyg.

Ökningen avspeglar att den militära verksamheten i Östersjöområdet ökar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.