Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Rysk robotskjutning nära Sverige

Ryska Iskander-robotar utanför Moskva 2015.
Ryska Iskander-robotar utanför Moskva 2015. Foto: Sergei Karpukhin/Reuters

Ryssland ska nästa vecka provskjuta avancerade militära robotar nära Sverige. Ett provområde sydost om Karlskrona har döpts till ”Russia 1”. Luftfartsverket varnar piloter eftersom flygtrafiken är i fara och måste ledas runt området. 

Ryska robotprov har inte tidigare skett så långt västerut i Östersjön. 

Normalt brukar Ryssland prova nya robotsystem i sydöstra Östersjön utanför den ryska exklaven Kaliningrad. Ryssarna har där tre permanenta skjutområden som är tydligt utmärkta på flygkartor och sjökort. 

Men nu har ryska marinen ritat upp ett tillfälligt provområde som man betecknar som ”Russia 1”, långt från Kaliningrad, på internationellt vatten öster om Simrishamn och söder om Kalmarsund.

”Russia 1” är en fyrkant som placerats mellan danska Bornholm och Öland. Provområdet är till ytan lika stort som Bornholm. Det ligger en bit utanför danska och svenska territoralgränserna.

Hela ”Russia 1” ligger däremot inom den del av Östersjön där Sverige svarar för flygsäkerheten. Sweden FIR, det vill säga Sveriges flyginformationsregion, är direkt berörd. Det ryska provområdet ligger helt och hållet inom Sweden FIR. 

– Jag har aldrig tidigare sett en annan nation genomföra skjutningar i svenskt FIR förutom vid samövning med Sverige, skriver försvarsbloggen Wiseman, som drivs av överstelöjtnant Carl Bergqvist, på Twitter.

– Vi har förstås kännedom om den här avlysningen. Men vilka eventuella åtgärder vi vidtar är ingenting vi kommenterar, säger pressekreterare Jesper Tengroth vid Försvarsmaktens högkvarter. 

Han bekräftar för DN att Ryssland inte brukar genomföra skjutövningar så här långt västerut. 

– Nej, det är ovanligt.

Vad ska de göra där?

– Det får du fråga de ryska myndigheterna om. Vad vi vet eller inte vet i det här ärendet är ingenting vi går ut med. Vi hanterar detta på det sätt som vi finner lämpligt. Vi har ett antal gånger tidigare pekat på att det är en ökad övningsverksamhet i området, kopplat till det skärpta säkerhetsläget. Det här är sannolikt ett exempel på det, svarar Jesper Tengroth. 

En varning om ”tillfälligt upprättat D-område”, det vill säga farligt område, har skickats ut av Luftfartsverket till flygföretag och Försvarsmakten. DN har tagit del av varningen.

– Det gör vi för att varna övrig flygtrafik, säger en flygledare till DN. Det innebär att  svenska flygledare leder planen runt det aktuella området och att piloter inte ska flyga in i det.

DN kontaktar den ryska flygtrafikledningen på det telefonnummer som Luftfartsverket anger i sin varning.

– Ursäkta, ni måste ha ringt fel, jag förstår inte vad ni pratar om, svarar en mansröst och lägger på luren. 

De ryska proven ska äga rum under dagtid mellan onsdag och fredag i nästa vecka, 4–6 april. Riskområdet går ända upp till 18.000 meters höjd, alltså ända upp i stratosfären och högre än det område som kontrolleras av flygledare, som slutar vid 14.000 meters höjd.

– De kan skjuta luftvärns- eller andra robotar som går på kort avstånd, och då vill man inte riskera att skjuta ner andras flygplan av misstag, säger en militär expert.

En annan militär källa påpekar för DN att det också kan vara så att ”Russia 1” är ett målområde som ska träffas av ballistiska robotar från hög höjd.

– Det är inte osannolikt att det dimper ner en Iskander-robot i ”Russia 1”, en robot som skjuts från Kaliningrad, säger denna expert. 

Läs mer: Så långt når Iskander-robotarna 

Iskander är de nya ballistiska robotar som tillförts Kaliningrad och som har en räckvidd på 400–500 kilometer. Det innebär att de därifrån kan täcka stora delar av sydöstra Sverige upp till Stockholmsområdet. Iskander kan också bära kärnvapen.

Läs mer: Ryssland och Nato ökar trycket nära Sveriges gränser 

Proven kan också ses som en rysk markering av ökade politiska och militära ambitioner. 

– Det här är inget som strider mot internationell rätt. Men det är ytterligare ett exempel  på ökad spänning i Sveriges närområde, säger ordföranden i riksdagens försvarsutskott Allan Widman (L).

En av DN:s militära källor ser det som en framflyttning från rysk sida. Den sker samtidigt som det blir allt mer ansträngda relationer mellan Ryssland och omvärlden.

En annan militär expert håller med om detta, men utesluter inte att det kan vara fråga om vilseledning.

– Det kan vara ett lockbete för att vilseleda omvärlden. Ryssarna talar om att det ska hålla prov men det är inte säkert att de skjuter några robotar. Då fungerar varningen som en ”sockerbit” dit andra länder som sänder dit flyg och fartyg för att observera, säger denna DN-källa.

Den ryska militären har också under samma tidsperiod, 4–6 april, även avlyst och utfärdat varningar för två andra områden i internationellt luftrum över Östersjön. Enligt försvarsbloggaren Skipper gäller varningarna upp till samma höjd som angetts för ”Russia 1”.

Det handlar om ett område nordväst om polska staden Gdynia, i en FIR-zon där polska luftfartsmyndigheter har ansvar för säkerheten. Det andra området ligger nordväst om lettiska staden Liepaja, där säkerheten är ett åtagande för lettiska luftfartsmyndigheter.

Försvarsmakten säger till DN att det enda man bekräftar är den not som gäller för svensk del, ”Russia 1”.

– Vi har en god lägesbild vad gäller närområdet. Vilken information vi har eller inte har i övrigt är inget vi kan kommentera, säger Mikael Abramsson, presskommunikatör vid Försvarsmakten, till DN.

Läs mer: Ökad spänning runt Östersjön sätter press på politikerna 

Fakta.Ryska robotvapen

Här är några av de ryska robotvapnen i Östersjöområdet.

Iskander, kan skjuta ballistiska robotar och kryssningsrobotar mot markmål, flera typer av laddningar, även kärnvapnen, räckvidd minst 400-450 km.

Kalibr, ett system med kryssningsrobot mot landmål, sjömålsrobot mot fartyg och ubåtar. Finns på ytfartyg som till exempel korvetterna Bujan-M och ubåtar. Även med kärnvapen, räckvidd upp till 2 600 km.

Bastion-P, tung kustrobot mot fartyg. Konventionell laddning på 250 kg eller kärnladdning, överljudsrobot räckvidd 300 km.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.