Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ryska jaktplan allt mer närgångna

Det ryska SU-27-planen fotograferat av svenska signalspanare.
Det ryska SU-27-planen fotograferat av svenska signalspanare. Foto: FRA

Ryskt jaktflyg har vid flera tillfällen under det senaste halvåret flugit mycket nära svenska signalspaningsflygplan. Det skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Ett av planen, en rysk SU-27, fotograferades på mycket nära håll av ett signalspaningsplan från svenska FRA.

Lena Nyberg, chef för avdelningen för signalunderrättelser vid Försvarets radioanstalt, FRA, säger att den ryska aktiviteten i Östersjöområdet har förändrats:

– Rent generellt har den militära aktiviteten i Östersjöområdet ökat under senare år, och det har nu bland annat tagit sig uttryck i att ryskt jaktflyg vid flera tillfällen uppträtt på ett nytt och mycket mer närgånget sätt, säger hon på Försvarsmaktens hemsida.

En källa som DN talat med säger samtidigt att några kränkningar av den svenska gränsen inte har gjorts på länge men att planen också flyger mycket nära Sverige. Vid ett tillfälle för ett år sedan gick ett ryskt plan in över svensk gräns under ett par sekunder innan det åter gav sig av.

Också Försvarsmaktens ställföreträdande insatschef, Anders Grenstad, säger på hemsidan att det ryska beteendet har förändrats.

– Ryssland agerar mycket mer aggressivt än tidigare, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.