Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ryska krigsfartyg hotade svenska forskare

Svenska forskare befann sig ombord på det finska fartyget ”Aranda”.
Svenska forskare befann sig ombord på det finska fartyget ”Aranda”. Foto: Markus Latva-aho/Alamy

Ryska örlogsfartyg har vid två tillfällen försökt att störa det finska forskningsfartyget ”Aranda” när det arbetat på internationellt vatten. Ombord befann sig svenska forskare från SMHI.

”Aranda” har som uppgift att ta prover på vattenkvaliteten i hela Östersjön, från Skagerack till norra Bottenviken. Undersökningarna är rutinartade och tar fartyget in på finskt, svenskt, ryskt och internationellt vatten. De länder vars vatten man går in på har gett sitt godkännande i förväg.

Ombord på fartyget befann sig 5–6 svenska forskare och en dubbelt så stor finländsk besättning.

Två gånger under hösten har forskningsfartyget hindrats i sina undersökningar av ryska örlogsfartyg. Båda gångerna har fartyget befunnit sig på internationellt vatten 70 kilometer öster om Gotland.

Vid det första tillfället, den 2 augusti, uppmanades ”Aranda” av ryska krigsfartyg att ändra kurs, skriver den finska naturvårdsmyndigheten Syke på sin hemsida. Uppmaningen, som gjordes över radio, upprepades två gånger. Vid tillfället syntes också en rysk ubåt i övervattensläge några kilometer bort.

Vid det andra tillfället, den 2 september, skickades en rysk helikopter upp mot ”Aranda” varefter ett örlogsfartyg i hög fart gick mot forskningsfartyget och passerade mycket nära dess akter.

Två svenska Jas Gripen-plan kunde följa händelsen:

– Besättningen på fartyget såg de två Gripenplanen som med all säkerhet kunde iaktta den ryska helikoptern och fartyget när dessa närmade sig ”Aranda”, bekräftar generaldirektören för Syke, Lea Kauppi för DN.

Följde Gripenplanen efter det ryska fartyget?

– Det tror jag inte, säger Lea Kauppi.

Konteramiral Anders Grenstad, ställföreträdande chef för insatsledningen, bekräftar att två Gripenplan var i området men säger att de befann sig där för att övervaka den stora ryska övning som just då genomfördes i havet mellan Lettland och Gotland:

– Vi var där för att se och för att hävda svenska intressen. Vi kunde också följa det som hände över radio. Men vi var inte där på grund av det som hände med det finska statsfartyget, säger Grenstad.

Varför tror du att de ryska fartygen betedde sig som de gjorde?

– Platsen är ett bra övningsområde för undervattensverksamhet, det finns en djupgrav där, och Ryssland ville nog inte ha några andra fartyg där. Säkerhetsläget i Östersjön är ett annat numera men jag tror inte att ryssarna utgjorde något hot mot det finska fartyget.

De båda incidenterna bekräftas av svenska SMHI.

– Vår personal ombord uppfattade situationen som hotfull, säger Michael af Sandeberg, chefsjurist och säkerhetsskyddschef på SMHI till DN.

Enligt af Sandeberg är det ingen tvekan om att fartyget befann sig på internationellt vatten när provokationen inträffade. Han beskriver händelsen som ”ett arbetsmiljöproblem” och säger att SMHI nu får ompröva ifall man ska fortsätta med mätningarna.

I Finland säger direktör för havscentret vid Finlands miljöcentral Mari Walls att händelsen är ”mycket allvarlig”.

– Den ryska flottan har två gånger försökt försvåra, störa eller påverka ”Arandas” normala forskningsresa på internationellt vatten öster om Gotland. De har varit mycket nära och det är klart att vi ser allvarligt på det, säger hon till DN.

Finlands regering informerades om händelsen under fredagen. Också svenska UD har informerats och enligt Michael af Sandberg diskuteras det om Sverige ska lämna en diplomatisk protest.

– Eftersom det är ett finländskt fartyg är detta i första hand ett finländskt ärende, säger Jon Pelling på UD:s presstjänst.

Nästa provtagningsresa för ”Aranda” genomförs den 20 till 25 oktober.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.