Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ryskt fartygsköp rör upp känslor

Rysslands köp av fyra franska krigsfartyg väcker oro bland de borgerliga i försvarsutskottet. Mikael Oscarsson (KD) kräver besked från utrikesminister Carl Bildt om vad affären betyder för säkerheten i Östersjön.

– Det finns anledning att fråga Ryssland vad de ska ha den militära styrkan till, säger Oscarsson.

På onsdagen lämnade han in en skriftlig fråga till Carl Bildt.

I USA, Finland och de baltiska staterna har debatten varit intensiv sedan den fransk-ryska vapenaffären presenterades på julafton. Oron är stor eftersom fartygen av märket Mistral används för landstigningsoperationer.

– Det här är inte fartyg som är särskilt defensiva. Fartygen ska enligt uppgift vara baserade i Murmansk men kan flyttas vart som helst, säger Bo Pellnäs, säkerhetspolitisk expert.

Han tycker att tystnaden bland politiker i Sverige om affären är ”häpnadsväckande”. Samtidigt kommer uppgifter om att Ryssland ska öka sina militärkostnader med 60 procent. Dessutom höll Ryssland i höstas den största övningen i Östersjön sedan 80-talet.

– Detta sammantaget borde få försvarspolitiska konsekvenser, säger Pellnäs.

Mikael Oscarsson anser att det kan krävas ett stärkt säkerhetspolitiskt samarbete med Polen och de baltiska länderna, samt att man borde bjuda in Ryssland till samtal.

Allan Widman, Folkpartiets försvarspolitiske talesman, vill se en ökad satsning på försvaret i Östersjöområdet.

– Det som är mest akut är att svara upp mot en ökad rysk närvaro i Östersjön. På den punkten kan regeringen agera med större tydlighet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.