Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ryskt jaktplan jagade svenskt flygplan

Ryskt jaktplan av samma typ som det som jagade det svenska planet.
Ryskt jaktplan av samma typ som det som jagade det svenska planet. Foto: AP

Ett ryskt jaktflygplan av typen SU-27 jagade ett svenskt stridledningsplan under ett par minuter, rapporterar SvD. Två Gripenplan som var i närheten kom till undsättning, incidenten inträffade på fredagen i förra veckan.

Överbefälhavaren Micael Bydén rapporterade händelsen vid försvarsutskottets möte på torsdagen eftersom det ryska planets beteende var avvikande på en sådan nivå att Försvarsmakten beslutat sig för att rapportera och offentliggöra incidenten.

Jakten skedde vid den danska ön Bornholm. Ryssplanet avbröt inte insatsen efter att ha identifierat det svenska planet, vilket är det normala, utan följde efter det tills Gripenplanen dök upp. Först då avvek piloten.

– Det var inte, som jag uppfattade det, en vardaglig incident om man uttrycker sig på det sättet, säger försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) till SvD.

Widman säger också att det är viktigt att informera svenska folket om händelser som denna.

– Jag välkomnar att man informerar tydligt, säger han till tidningen.

Försvarsminister Peter Hultqvist vill inte kommentera ärendet i detalj men konstaterar att det är en ökad rysk aktivitet i svenskt närområde och i Östersjön.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.